Novosti

Znanje, edukacija i cjepivo mlade štite od zaraze HPV-om

U Zagrebu je održan okrugli stol na temu “Spolno zdravlje mladih”, a na kojem su sudjelovali stručnjaci iz tog područja. Govorilo se o edukaciji mladih, njihovoj zaštiti i spolno odgovornom ponašanju.

Okrugli stol je organiziran kako bi se mlade, njihove roditelje ili skrbnike ispravno i opširno educiralo o infekciji HPV-om, mjerama zaštite i štetnim posljedicama neodgovornog spolnog ponašanja.

Zanimljiv podatak je da čak 97 posto mladih ima želju za seksualnom edukacijom o spolnom zdravlju, a nakon što su bili informirani, njih je 81 posto izrazilo želju da se preventivno cijepi.

“Mladi danas ulaze u spolne odnose s 13-14 godina, ne treba se pretvarati da nije tako. Njihovo ponašanje je vrlo često iznimno rizično, pa je prevencija najjeftiniji i najučinkovitiji oblik liječenja. Spomenimo pritom da se svaki dan jedna žena zarazi odnosno dobije simptome karcinome vrata maternice, a svaki treći dan jedna umre. Sramotno je da i jedna žena umre kada znamo kako to spriječiti. U suradnji s Gradskim uredom za zdrastvo trudimo se povečati postotak cijepljenja koji je nizak. Došlo je do toga se u Hrvatskoj samo 9-11 posto djevojčica se cijepi.”, Izjavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Dr. Zvonimir Šostar.

Dr. Dubravko Lepušić

Prema posljednjim istraživanjima, upozorava ginekolog dr. Dubravko Lepušić, gotovo 90 posto srednjoškolaca imalo je rizično spolno iskustvo.

“Mlade treba podržati i dati im njihovo pravo da donose svoje odluke, a da bi one bile ispravne, potrebno ih je dobro informirati o seksualnosti” izjavio je doc.dr.sc.Dubravko Lepušić koji je i doktorirao na temi o humanom papiloma virusu u adolescentne populacije te posjeduje veliko višegodišnje kliničko iskustvo. “U anketi koju sam provodio u pet srednjih škola u tri školske godine, skoro 80 posto mladih je izjavilo da upotrebljava kondom, ali ono što je nama medicinarima bitno jest informacija da njih samo 40 posto koristi kondom pri prvom spolnom odnosu, a tada se dogodi največi broj infekcija.” 

Sve ženske i muške spolno aktivne osobe pod rizikom su od HPV infekcije. Smrtnost HPV infekcije je vrlo visoka, u svijetu godišnje umre 250 000, u Hrvatskoj 150 žena.

Na okruglom stolu su sudjelovali: dr. Zvonimir Šostar, dr. med. Marija Posavec, prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, doc. Dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med. Maja Marić Bajas te prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo