Novosti

Znanje, iskustvo i najsuvremenija oprema: Centralni kemijsko-tehnološki laboratorij HEP- Proizvodnje

Centralni kemijsko-tehnološki laboratorij (CKTL) HEP-Proizvodnje jedini je akreditirani laboratorij za sveobuhvatno ispitivanje loživog ulja, ugljena, koksa i čvrstih biogoriva u Hrvatskoj.

Smješten u Zagrebu, u krugu Elektrane-Toplane Zagreb, CKTL je član Udruge hrvatskih laboratorija – CROLAB i aktivno djeluje unutar Kluba analitičkih laboratorija. Ispitivanja se u CKTL-u provode najsuvremenijom opremom po hrvatskim, europskim i međunarodnim normama, a prema potrebi razvijaju i vlastite metode.

Ispitivanja se rade za potrebe HEP grupe, ali i za vanjske naručitelje. Tako će od 2017. godine zaposlenice CKTL-a na terenu uzimati uzorke drvne sječke i pepela za dvije HEP-ove bioelektrane, BE-TO Sisak i BE-TO Osijek, a potom i za vanjske naručitelje. CKTL kroz provedbu vježbi te pružanje stručne pomoći pri izradi završnih i diplomskih radova surađuje s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, a najviše s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, Šumarskim fakultetom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom.

Naime, nitko u Hrvatskoj u ovom obimu i akreditirano ne vrši analizu goriva pa tako studenti u Laboratorij često dolaze na edukaciju.

Od 2011. godine, kada je CKTL akreditiran prepoznati smo od strane velikog broja vanjskih tvrtki za koje radimo, a njihov broj se povećava. „To ne čudi jer smo uz stručno osoblje opremljeni vrhunskom opremom, boljom od većine srodnih laboratorija u našem okruženju.“, pojasnila je dr.sc. Marija Trkmić, voditeljica laboratorija.

Laboratorij je utemeljen 1938. godine kao sastavni dio proizvodnog pogona Gradske električne centrale (GEC) koja i danas djeluje na istoj lokaciji kao Elektrana-Toplana Zagreb (EL-TO Zagreb). Prvobitna namjena laboratorija bila je analiza napojne vode za kotlove te analiza ugljena kao jedinog pogonskog goriva tadašnje elektrane. Od 1968. godine laboratorij se izdvaja iz EL-TO Zagreb i djeluje kao Centralni kemijsko-tehnološki laboratorij te obavlja analize i za ostale pogone u sastavu Elektroprivrede Hrvatske. 2011. godine CKTL postaje akreditiran laboratorij za ispitivanje loživog ulja i ugljena sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025, a 2013. akreditaciju proširuju i na ispitivanje čvrstih biogoriva.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo