Znate li prepoznati simptome infarkta? - Ordinacija.hr

Novosti

Znate li prepoznati simptome infarkta?

Kad se srčani udar dogodi u filmu, osoba se uhvati za srce i klone zbog jake boli pa svi odmah znaju da treba posumnjati na infarkt.

No, stvarnost je i te kako drukčija – simptomi srčanog udara često nemaju pravila i nije ih lako prepoznati, pa mnogi (pre)kasno dolaze u hitnu službu.

Iznimno je važno potražiti liječničku pomoć u roku od sat vremena nakon srčanog udara jer su tada mogućnosti liječenja najveće – ističe za specijal Zdravo srce prof. dr. sc. Vladimir Gašparović, specijalist internist, intenzivist, nefrolog i specijalist hitne medicine, stručni ravnatelj Poliklinike Amruševa.

Ispovijesti oboljelih 

Ključno je i pružanje prve pomoći kako ne biste izgubili ni sekundu dragocjenog vremena. Vrtoglavica, umor, znojenje, pa i kašalj neki su od podmuklih simptoma srčanog udara koje morate znati prepoznati kako biste na vrijeme reagirali i potražili pomoć.

U magazinu Zdravo srce, koji je posebno izdanje magazina Moje zdravlje, donosimo i priču o sedmogodišnjem Martinu koji živi s pola srca, priču 61-godišnjeg Đure koji je novi život dobio transplantacijom srca te ispovijest 29-godišnjeg mladića Marka koji je preživio srčani zastoj.

Prehrana za zdravo srce

Renomirani stručnjaci pišu o najnovijim metodama liječenja, najčešćim bolestima srca i najvećim problemima aritmologije, a odgovaraju i na “škakljiva” pitanja poput onog što sa seksom nakon infarkta. Pripremili smo i vodič kako izgleda tjelovježba nakon srčanih bolesti, a nutricionistica Darija Vranešić-Bender donosi sve o prehrani za zdravlje srca i krvnih žila te kompletan jelovnik za sedam dana. Magazin Zdravo srce možete pronaći na kioscima od 30. siječnja.

Novi specijal potražite od subote uz Večernji list za samo 5 kuna te samostalno u prodaji za 14 kuna, a najbržim kupcima paketa (VL + Zdravo srce) knjiga na dar.

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo