Novosti

Zvučnim valovima protiv raka prostate

Britanski znanstvenici vjeruju kako bi eksperimentalna terapija liječenja raka prostate zvučnim valovima mogla biti izvrsna i korisna alternativna opcija.

Tehnika nazvana High Intensity Focused Ultrasound – fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU), koristi zvučne valove kako bi zagrijala i uništila kancerogene stanice. Eksperimentalna je tehnika isprobana na 172 muškaraca, a pokazala je visoku stopu uspjeha od 92 posto. Dobra je vijest da je terapija zvučnim valovima imala puno manje nuspojava od radioterapije ili operacije.

Što je rak prostate?
Rak prostate najrašireniji je oblik karcinoma u zapadnim zemljama. Za razliku od drugih tumora, ovaj na prostati često raste polako i manje se širi na okolna tkiva.Najčešći su mu simptomi: usporavanje i slabljenje mokraćnog mlaza, često mokrenje, krv u urinu i seksualna impotencija.

Većina muškaraca s agresivnim oblikom raka prostate liječi se operacijom ili radioterapijom. Blaži oblici su rijetko opasni po život pa ne uzrokuju probleme.

Operacija zahtjeva barem trodnevni ostanak u bolnici, dok radioterapija traje od jednog do pet mjeseci. Istraživanje je pokazalo da i konvencionalna i radioterapija imaju isti postotak uspješnosti.

Studija je otkrila da bi fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta jednog dana mogao biti vrlo značajan u liječenju muškaraca s ranim stadijem raka prostate. HIFU tehnika ima milimetarsku sposobnost otkrivanja i uništavanja kancerogenog tkiva. Ona te stanice doslovno kuha, dok ih potpuno ne uništi.

Dodatna će istraživanja pokazati je li HIFU jednako djelotvoran i kod ostalih oblika raka, npr. jetre i bubrega. Ova se tehnika već danas koristi u nekim dijelovima Europe te u Japanu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo