Iako nitko ne voli mamurluk, tijekom blagdana smo skloni pretjerivati u jelu i piću. Kako biste se što prije vratili u formu, isprobajte prirodne lijekove koji će začas otjerati neugodne simptome uzrokovane alkoholom i prejedanjem.
Bademi
Spriječite mamurluk jedući 6 – 12 badema prije ispijanja alkohola. Stručnjaci tvrde kako ćete na taj način zaštititi organizam od pijanstva.
Voda
Riječ je o najboljem lijeku za mamurluk. Naizmjenično ispijanje čaše vode i alkoholnog pića može spriječiti pojavu mamurluka. Mineralna voda s dodatkom limete ili limuna predstavlja idealnu zamjenu za koktel jer sprečava gubitak tekućine koja se javlja tijekom ispijanja alkohola. Popijte čašu ili dvije vode prije odlaska u krevet kako biste spriječili dehidraciju.
Banane
Konzumacijom banana ćete nadopuniti izgubljeni kalij, ali i druge minerale nakon što ste popili previše alkohola. Banane djeluju umirujuće na probavni trakt i osiguravaju “čvrstu” količinu hrane u želucu.
Wasabi
Jestiv zeleni korijen biljke Wasabia japonica može se koristiti svježe nariban ili se priprema u pastu. Osim što predstavlja pravi kulinarski užitak, wasabi odlično uklanjanja toksine iz tijela. Stimulira cirkulaciju krvi i potiče opskrbljenost stanica kisikom. Ulijte 2 – 4 jušne žlice wasabi paste u toplu kupku kako bi tijelo izbacilo toksine kroz kožu.
Đumbir
Riječ je o dobro poznatom lijeku za smirivanje mučnine i želučanih problema. Skuhajte đumbirov čaja koristeći 10-ak narezanih listića svježeg đumbirovog krojena. Ubacite ih u 4 šalice kipuće vode i kuhajte oko deset minuta. Izvadite đumbir, dodajte limunov sok i žlicu meda.
Nux vomica
Homeopatski pripravak pod nazivom Nux vomica pomaže kod glavobolje i probavnih tegoba poput plinova te napuhnutosti izazvane pretjeranom konzumacijom hrane i alkohola. Otopite homeopatsku kuglicu u 120 ml vode. Ovaj pripravak pijte svakih sat vremena dok se simptomi ne povuku. Prestanite ga uzimati ako se simptomi ne poboljšaju nakon uzimanja tri doze.
K. R.