Zdravlje započinje u probavi

Antibiotici mogu uzrokovati probavne tegobe koje se javljaju kod čak 30% djece: Evo zašto treba posegnuti za probioticima

Foto: Shutterstock

Roditelji djece vrtićke i školske dobi najbolje znaju koliko su kod njihovih mališana u ovo doba godine česte bolesti, a samim time i koliko često je neizbježan odlazak liječniku te u slučaju bakterijske infekcije uzimanje odgovarajuće terapije, koja kod svojih težih oblika uključuje antibiotike. Važno je naglasiti kako antibiotici ne pomažu kod “obične” prehlade i gripe, bolesti usta, ruku i nogu, pete bolesti i krupa.

Iako su ponekad neizbježni, osim što ubijaju uzročnike bolesti, odnosno takozvane “loše bakterije”, uništavaju i one druge, “dobre bakterije” koje doprinose pravilnom funkcioniranju našeg organizma. Nestajanjem “dobrih bakterija” dolazi i do promjene sastava crijevne mikrobiote koja izravno utječe na imunitet, posebno kod najmlađih, što dovodi do raznih nuspojava na koje treba obratiti pozornost. Jedna od najčešćih je proljev. Kada se javlja?

Proljev povezan s uzimanjem antibiotika javlja se kada antibiotici poremete prirodnu ravnotežu “dobrih” i “loših” bakterija u probavnom sustavu, odnosno kada dođe do povećanja broja štetnih bakterija, što uzrokuje grčeve, bolove u trbuhu i rijetku stolicu, a javlja se kod čak 30% djece.

Simptomi na koje treba obratiti pozornost

Proljev uzrokovan antibiotskom terapijom obično počinje 5 do 10 dana nakon početka uzimanja terapije, ali ponekad se ovi simptomi mogu pojaviti i nekoliko dana pa čak i tjedana nakon prestanka uzimanja terapije. Simptomi su najčešće blaži, a teži simptomi, koji zahtijevaju liječničku intervenciju, mogu zahtijevati i prestanak uzimanja terapije. Kako bi se vaši mališani što lakše nosili s probavim problemima, obratite pozornost na ovih nekoliko stvari:

  • Dovoljan unos tekućine – izbjegavajte sokove s obzirom na to da mogu pogoršati stanje.
  • Konzumiranje lagane, lako probavljive i nezačinjene hrane – preporučuje se banana, jabuka, kuhana riža.
  • Više manjih obroka dnevno
  • Odaberite pravi probiotik

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL i Shutterstock

Važnost probiotika

Probiotici se nalaze u dodacima prehrani ili jogurtima i sadrže potencijalno korisne bakterije ili kvasce. Probiotici mogu vratiti prirodnu ravnotežu bakterija u probavnom traktu. Međutim, probiotici za djecu razlikuju se od onih za odrasle jer sadrže manju koncentraciju probiotika koji su različitih sojeva te se najčešće daju jednom dnevno u nekom od oblika koji će im biti lakše probavljiv i privlačniji, poput tekućine ili bombona. Probiotici se obično uzimaju dva sata prije ili nakon uzimanja antibiotika te ih je poželjno uzimati tijekom i nakon terapije kako bi se ojačao organizam, ali i probavni sustav vratio u ravnotežu, što su dokazala i brojna ispitivanja. Čak 70% našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima, a uravnotežena crijevna mikroflora štiti cjelokupni organizam pa je važno od najranije dobi posvetiti brigu zdravlju probave.

Sve što je potrebno vašem mališanu

Becutan KIDS VITS Multiimmuno je dodatak prehrani s vitaminima i kulturom mikroorganizma Lactobacillus. rhamnosus GG, sa sladilom u obliku praha za otapanje, ugodnog okusa naranče. Sadrži vitamin D koji doprinosi normalnom razvoju imunološkog sustava kod djece. Prah se nalazi u dvodijelnim vrećicama, izrađenim posebnom Duocam® tehnologijom, koja omogućava maksimalnu djelotvornost proizvoda tijekom njegova vijeka trajanja. U jednoj pregradi vrećice nalazi se prah koji sadrži vitamine i minerale, dok se u drugoj nalazi prah kulture mikroorganizma (Lactobacillus rhamnosus GG). Oba praha otapaju se zajedno i istodobno, u vodi ili drugoj tekućini sobne temperature, poput mlijeka, soka ili jogurta.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo