Iako je mnogi zaobilaze zbog specifične sluzave teksture, bamija je nutritivna riznica čije zdravstvene dobrobiti znanost sve više potvrđuje. Ovo povrće, poznato i kao okra ili “damini prsti”, nudi impresivan spektar djelovanja, od poboljšanja probave do potencijalne zaštite od kroničnih bolesti.
Bamija, koja botanički pripada voću, a kulinarski se tretira kao povrće, niskokalorična je namirnica iznimno bogata nutrijentima. U stotinu grama sadrži tek tridesetak kalorija, ali je zato izvrstan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K1 i folata (vitamina B9). Njena najveća vrijednost krije se u jedinstvenoj kombinaciji topivih vlakana, poput pektina, i karakteristične sluzi (mucilaga). Upravo ta gelasta supstanca, koju čine polisaharidi, ima ključnu ulogu u brojnim zdravstvenim prednostima. Sluz oblaže probavni trakt, čime umiruje sluznicu i može pomoći kod gastritisa i čireva, dok istovremeno hrani dobre bakterije u crijevima, djelujući kao snažan prebiotik. Vlakna potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti, što bamiju čini idealnom namirnicom za kontrolu tjelesne težine.
Regulacija razine šećera u krvi
Jedna od najistraživanijih dobrobiti bamije jest njen utjecaj na regulaciju razine šećera u krvi. Vlakna i sluz usporavaju apsorpciju šećera iz crijeva u krvotok, čime se sprječavaju nagli skokovi glukoze nakon obroka. Zbog toga se bamija smatra izuzetno korisnom namirnicom za osobe s predijabetesom i dijabetesom tipa 2. Njen blagotvoran učinak ne staje tu; ista ta sluzava tvar veže na sebe molekule kolesterola u probavnom sustavu i pomaže njihovom izbacivanju iz tijela, što izravno doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.
Visok udio vitamina C i drugih antioksidansa, poput flavonoida i izokvercetina, čini bamiju odličnim saveznikom u jačanju imuniteta i borbi protiv slobodnih radikala
Osim što pomaže u kontroli kolesterola, bamija je bogata polifenolima, snažnim antioksidansima koji štite srce smanjujući upalne procese i oksidativni stres, dva ključna faktora u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Sadržaj kalija pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok vitamin K1 igra presudnu ulogu ne samo u zgrušavanju krvi, već i u zdravlju kostiju. Vitamin K aktivira proteine koji pomažu u ugradnji kalcija u koštano tkivo, čime povećava njihovu gustoću i smanjuje rizik od osteoporoze. Zbog iznimno visokog udjela folata, bamija je nezaobilazna namirnica u prehrani trudnica. Folna kiselina ključna je za pravilan razvoj neuralne cijevi fetusa, a njen adekvatan unos značajno smanjuje rizik od urođenih mana.
Visok udio vitamina C i drugih antioksidansa, poput flavonoida i izokvercetina, čini bamiju odličnim saveznikom u jačanju imuniteta i borbi protiv slobodnih radikala.
Postoji li i druga strana medalje?
Iako je bamija izuzetno zdrava, važno je znati da za neke osobe prekomjerna konzumacija može izazvati probleme. Zbog visokog udjela fruktana, vrste ugljikohidrata, može pogoršati simptome kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, uzrokujući nadutost i grčeve. Također, bamija sadrži oksalate, koji kod osjetljivih pojedinaca mogu doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (poput varfarina) trebaju biti oprezne zbog visokog sadržaja vitamina K, koji potiče zgrušavanje krvi. Studije su također pokazale da bamija može ometati apsorpciju metformina, lijeka koji se često koristi u liječenju dijabetesa, stoga je nužan oprez i savjetovanje s liječnikom.
( Ordinacija.hr )




