Zdravlje

Zdravlje

Brusnica – kung fu majstor

Brusnica predstavlja iznimno bogat izvor vitamina C, A, D, E, minerala, fitokemikalija i drugih hranjivih tvari.Sve one povoljno utječu na organizam, smanjujuću rizik od bolesti srca i krvnog sustava, sprečavajući propadanje zubiju i nastanak karijesa te snižavajući glukozu u krvi.


Istraživanja su dokazala da brojni bioflavonoidi prisutni u plodu brusnice znatno utječu na smanjenje stresa.

Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raznih vrsta karcinoma, posebno raka dojke i debelog crijeva. Plod brusnice također sadrži hipuričnu kiselinu za koju je poznato da na tijelo djeluje kao prirodni antibiotik, a antonijani i proantonijani znatno poboljšavaju stanice koje su odgovorne za vid.

Spas za probavni sustav i urinarni trakt

Konzumiranjem brusnice se olakšava probava i čuva se probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica, a dokazano je da njeni sastojci uništavaju Hellcobacter pylori, bakteriju koja je u velikom postotku uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnica spriječava pojavu infekcije urinarnog trakta.

Zbog svojih pozitivnih učinaka, brusnica se preporuča dijabetičarima jer snižava šećer u krvi. Dokazano je da svakodnevno konzumiranje tri čaše soka od brusnica podižu razinu dobrog kolesterola (HDL).  Time se rizik od bolesti srca i krvnog sustava smanjuje za čak 40 posto. Ova iznimno ljekovita namirnica, zbog svih svojih atributa, znatno doprinosi zdravlju i preporuča se svima, od djece do starijih.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo