Kako brusnice utječu na bakterijske infekcije? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako brusnice utječu na bakterijske infekcije?

Konzumacija brusnica se već preko 100 godina tradicionalno povezuje s prevencijom infekcija urinarnog trakta. No, je li popularno vjerovanje mit ili znanstvena činjenica?

Posljednjih godina neka istraživanja su pokazala kako brusnice sprečavaju urinarne infekcije tako što ometaju bakterije u pokušajima pričvršćivanja za stjenke urinarnog trakta. Za to su zaslužni fitokemijski spojevi koji se nalaze u brusnicama, poznati pod imenom proantocijanidi. Ipak, mehanizam kako brusnice mogu promijeniti ponašanje bakterija do sada nije bio u potpunosti poznat.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta McGill – Odsjeka za kemijsko inženjerstvo bacaju novo svijetlo na biološke mehanizme kojima brusnice pružaju zaštitna svojstva protiv infekcija urinarnog trakta i ostalih infekcija. Osim što istraživanja potvrđuju učinkovitost brusnica, također ukazuju i na potencijal derivata iz brusnica koji se mogu koristiti za prevenciju razvoja bakterijskih kolonija na medicinskim uređajima poput katetera.

Rezultati objavljeni u prošlom izdanju časopisa Canadian Journal of Microbiology pokazuju kako prah od brusnica može inhibirati rast i kretanje bakterije Proteus mirabilis u laboratorijskim uvjetima. Ova bakterija je često povezana s problematičnim urinarnim infekcijama, a eksperimentalna istraživanja su pokazala kako povećana koncentracija praha od brusnica smanjuje bakterijsku sposobnost za proizvodnju ureaze, enzima koji doprinosi virulenciji infekcije.

Dobiveni rezultati nastavljaju se na prijašnji rad ove skupine znanstvenika. Naime, već su utvrdili kako materijal dobiven od brusnica ometa kretanje ostalih bakterija koje se povezuju s urinarnim infekcijama. Analiza genoma uropatogene bakterije Escherichia coli otkrila je kako se ekspresija gena koji kodira filament bakterijskog biča (lat. flagellum) smanjuje u prisutnosti proantocijanida iz brusnice.

Ova otkrića su značajna budući da je bakterijsko kretanje ključni mehanizam za širenje infekcija, budući da infektivne bakterije doslovce plivaju kako bi se raširile po urinarnom traktu i izbjegle imunološki odgovor tijela u kojem se nalaze.

Iako se učinci brusnice na žive organizme trebaju dodatno istražiti, ova istraživanja naglašavaju ulogu koju konzumacija brusnica može imati u prevenciji kroničnih infekcija. Više od 150 milijuna slučajeva infekcija urinarnog trakta se zabilježi godišnje u svijetu, a tretman antibioticima je još uvijek standardni pristup pri borbi protiv ovih infekcija. Trenutno povećanje bakterijske otpornosti na antibiotike povlači za sobom važnost razvoja novih pristupa u liječenju bakterijskih infekcija.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo