Kurkumom pobijedite bolove reumatoidnog artritisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kurkumom pobijedite bolove reumatoidnog artritisa

Ako za zbog svojih bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom oslanjate na analgetike, možda bi bilo vrijeme da razmislite o prirodnijem “pomagaču”, savjetuju američki istraživači koji su ustanovili kako kurkumin može ublažiti bolove reumatoidnog artritisa.

Kurkumin je žuti pigment i predstavlja glavni sastojak kurkume,
popularnog indijskog začina, slavljenog zbog svojih protuupalnih
sposobnosti.

Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest, upala vezivnog tkiva nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova.

Mnoge osobe nisu svjesne reumatoidnog artritisa niti koliko on može biti ozbiljan. Pretpostavljaju kako je bol u zglobovima nastala zbog pretjerivanja u vježbanju ili nekoj sličnoj aktivnosti. Bitno je upozoriti kako su studije ustanovile da osobe s reumatoidnim artritisom umiru deset godina prije ostale populacije!

Istraživači su 45 pacijenata s aktivnim reumatoidnim artritisom podijelili u tri skupine: jedni su uzimali 500 mg kurkumina dnevno, drugi 50 mg jednog nesteroidnog protuupalnog lijeka, a treći 50 mg NSAID-a i kurkumin. Svi su ispitanici osjetili poboljšanje svojim simptoma, no pacijenti koji su uzimali samo kurkumin osjetili su najveći napredak, tvrde stručnjaci, čija je studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research.

Istaknuli su kako nisu zabilježeni štetni učinci uzimanja kurkumina, što je od velike važnosti, s obzirom na to da se često javljaju nuspojave pri korištenju nesteroidnih protuupalnih lijekova.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo