Lucerna sadrži malo neželjenih sastojaka – kalorija i masti, a puno vlakana. Njeno lišće sadrži osam bitnih enzima. Iako se lucerna godinama koristi u biljnoj medicini, moderna znanost tek počinje priznavati njena potencijalna ljekovita svojstva.
Lucerna je također bogata i vitaminom K koji olakšava zgrušavanje krvi i pomaže pri sprječavanju krvarenja. Čini se da vitamin K također pomaže tijelu pri zadržavanju kalcija. Snižavanjem kolesterola, a posebno “štetnog“ LDL-kolesterola, lucerna može pomoći u sprječavanju bolesti koronarnih arterija i srčane kapi. Vitamin K može pomoći u sprječavanju osteoporoze sprječavanjem gubitka kalcija putem urina.
Upozorenje: Ljudi koji boluju od lupusa ili neke druge autoimune bolesti trebah bi izbjegavati lucernu. Nekoliko je studija pokazalo da L-kanavanin, koji se nalazi u lucerni, može u tijelu izazvati autoimunu reakciju što je slična lupusu.
Savjet više: Mladice lucerne ukusan su i zdrav dodatak sendviču ili miješanoj salati.
Ordinacija.hr
Foto: Wikimedia