Ruža – mitski simbol ljubavi i ljepote – prozvana je kraljicom cvijeća i zbog iznimne ljekovitosti.
Ružine latice sadrže vitamine (osobito A, C i E), prirodne kiseline, bioflavonoide i brojne druge blagotvorne tvari. Najpoznatiji pripravak od ružinih latica dragocjeno je eterično ulje koje ima posebno mjesto u aromaterapiji jer otklanja depresiju, napetost i stres, pomaže kod glavobolje i nesanice, izvrsno njeguje kožu, a smatra se i moćnim afrodizijakom.
Ružino ulje dobiva se destilacijom latica vodenom parom, pri čemu nastaje i ružin hidrolat odnosno ružina vodica, poznati eliksir ljepote.
Od ružinih latica pripremaju se i ljekoviti čaj, ocat, sirup…
Čaj od ruže
Za čaj se ružine latice beru isključivo po sunčanom vremenu pa se suše. U narodnoj medicini čaj se preporučuje za smirenje, pročišćavanje krvi, za dišne, probavne i menstrualne tegobe te poboljšanje funkcije jetre i žuči. Čaj je odličan za grgljanje kod upale grla i glasnica.
Ružin čaj pripravlja se tako da se jedna žličica ružinih latica prelije s 2 dcl uzavrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procijedi, zasladi medom i pije pola sata prije jela.
Ružin sirup
Preporučuje se za jačanje srca i živaca, protiv umora i nesanice, za čišćenje jetre, žuči i bubrega te kod plućnih bolesti.
Jedan od najjednostavnijih recepata za sirup jest da 2 šake ružinih latica prelijete s 1/2 litre vrele vode i ostavite poklopljeno 24 sata. Potom tekućinu procijedite, dodajte 250 g šećera i lagano zakuhajte. Kad se šećer otopi, dodajte svježe iscijeđen sok od 1 limuna, pa kuhajte još 5 minuta. Preporučuju se 2-4 žlice sirupa na dan.
Sirup od mrkve liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu…
Ocat od ruže
Ružin ocat može se pripremiti tako da u staklenki 125 g svježih ružinih latica prelijete 1 litrom kvalitetnog bijelog vinskog octa, zatvorite staklenku i ostavite da odstoji 9 dana. Tako pšripremljen ocat preporučuje se za oporavak oštećene kože (oblozi i umivanje), ublažavanje svrbeža, uklanjanje staračkih pjega te ispiranje upaljenih desni.
Ružin ocat odličan je i kao začin za sve vrste salata, a možete ga pripremiti tako da u staklenu bocu stavite latice od 5 ruža te ih prelijete sa 7,5 dcl vinskog octa. Bocu zatvorite i ostavite da stoji 2-3 tjedna. Potom procijediti tekućinu u drugu bocu, zatvorite je čepom i čuvajte na hladnom mjestu.
Ružina rakija
Preporučuje se za masažu kod reume i gihta, za upaljenu kožu (akne) te protiv prhuti.
U litru lozovače stavite 5 dkg suhih ružinih latica i ostavite da odstoji 8 dana, pa procijedite kroz lanenu krpu. Ružinu rakiju možete pripremiti i tako da u njoj desetak dana namačete svježe ružine latice.
Ruža u gastronomiji
Osim već spomenutog octa za salatu, od ruža se mogu pripremiti likeri i slastice. Latice se mogu posipati po kolačima, a mogu se i kandirati (umoče se u snijeg od bjelanjaka, pa se posipaju šećerom i osuše). Ružina vodica (hidrolat) od davnina se koristi za pripremu orijentalnih slastica, npr. rahat lokum i baklave. Ružinom vodicom mogu se obogatiti kreme od vanilije i voća te vočne salate, frapei i kokteli.
Boli vas želudac nakon jela? Pomažu bakini čajevi za bolju probavu
I.V.
Foto: Shutterstock