Zdravlje

Zdravlje

Rasol: u soku od kupusa pronađite lijek za giht, čir i očistite kožu

Foto: Shutterstock

Rasol od kupusa možete piti sam, a možete ga upotrijebiti i za razne juhe i variva, a dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak i za još puno tog!

Možda se sa satova povijesti iz osnovne škole sjećate priče o Vascu Da Gami, poznatom portugalskom moreplovcu koji je za vrijeme plovidbe oko Rta Dobre nade izgubio 2/3 svoje posade radi skorbuta? Mjesecima na brodu, bez raznolike hrane bogate vitaminima, radi manjka vitamina C svi su oboljeli od skorbuta, za razliku od mornara koji su kasnije plovili na brodovima Jamesa Cooka. Naime, dotad su brojna ljekovita svojstva kiselog kupusa bila daleko poznatija pa je Cook na brodove za svoju plovidbu ukrcao brojne bačve pune tog ukiseljenog blaga. Kiseli kupus i rasol spasili su njegove ljude od skorbuta, ali i mnogih drugih oboljenja.

Rasol, sok od kiselog kupusa, sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, bakar, cink i magnezij. Dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak, za liječenje astme, reume i gihta, čira na želucu, uz to čisti kožu i jača imunitet, a kažu da pomaže i kod raznih vrsta karcinoma.

Kiseli kupus zapravo je jedna od rijetkih namirnica koju je čovjek svojim djelovanjem, kiseljenjem dodatno poboljšao. Kiseljenjem se razvija vitamin B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Možete kiseliti zeleni i crveni kupus, a crveni je još bogatiji fitonutrijentima i vitaminom C, te sadrži i antocijan, antioksidans koji štiti sive moždane stanice.

Ljekovitost kiselog kupusa može se dodatno pojačati ako se među redove kupusa dodaju i druge namirnice, kao što su lišće vinove loze, grožđe, dunje (za intenzivniju žutu boju), jabuke ili komorač. Začine možete izabrati prema vlastitom ukusu – zrna papra, kim, lovor, piment..

Važno je da glavice kupusa budu neoštećene, tvrde i sa što manje crnih dijelova, te da kocen (korijen) odstranite. Kod nas se uglavnom kiseli rezani kupus u kombinaciji s glavicama, koje koristimo za pripremu sarme. Prije kiseljenja odvojite veće glavice, 4-6 komada, koje ćete ostaviti cijele za sarmu, a ostatak kupusa naribajte.

Recept za rasol

Za 25kg kupusa bit će vam dovoljno oko 500g soli, 10ak listova lovora, 2 žlice papra u zrnu. U bačvu slažite red rezanog kupusa, red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok. Ako stavljate i cijele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte ih previše nabijati da ne oštetite listove, ali neka budu tijesno poslagane.
Možete se poslužiti i drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve, a neki kupus u većim bačvama ili vrećama čak i gaze. Dalje redajte istim redoslijedom dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro sabili kupus, za 2 dana trebao bi pustiti dovoljno soka, koji će se izdignuti 4-5cm iznad kupusa. Ukoliko vam je zadnji sloj kupusa suh, dolijte slane vode, da sav bude prekriven. Uteg ili kamen, vreća napunjena vodom trebali bi držati kupus da ne pliva na površini, već da sav bude čvrsto sabijen u bačvi.

Uobičajeno je da se kupus prekrije čistom kuhinjskom krpom, na nju stavi drveni poklopac i uteg ili kamen koji je dovoljno težak da čvrsto pritšće kupus. Prekrijte bačvu čistim stolnjakom i ostavite 3-5 dana. Zatim izvadite kamen, poklopac i krpu, ako je potrebno dolijte slane vode, stavite novu krpu i oprani poklopac i kamen. Svakih tjedan dana ponavljajte postupak, a sivu koricu od plijesni obrišite čistom krpom. Tijekom zime, kod svakog vađenja kupusa čistite plijesan i uklanjajte slojeve kupusa ako su promijenili boju. Ako upotrijebite plastičnu vreću punjenu vodom umjesto drvenog poklopca i utega, neće se stvarati plijesan, već samo treba provjeravati je li kupus prekriven vodom. Proces kiseljenja možete ubrzati ako prvih 4-5 dana ostavite bačvu na sobnoj temperaturi, a zatim ga čuvajte u podrumu na temperaturi ne višoj od 5°C.

Kako koristiti rasol?

Rasol od kupusa možete piti sam, a možete ga upotrijebiti i za razne juhe i variva. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelima diljem Europe, od mađarskog szekely gulaša do ruskog ščija. Može biti odlična pratnja raznim mesnim jelima, kobasicama, krvavicama, našim poznatim ličkim polama ili najjednostavnije poslužen – kao salata, s malo bučinog ulja i svježe mljevenog papra. Ako pak želite isprobati nešto drukčije, dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite savijaču od kiselog kupusa – kombinirajte ga s domaćom pancetom, orasima, kimom, ali i grožđicama. Takva savijača, narezana na komadiće i poslužena kao finger food, može biti kraljica nekog vašeg svečanog ili blagdanskog stola.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo