Ružmarin je ljekovita i začinska biljka. Raste u obliku grma te naraste i do tri metra u visinu.
Ima uske listove koji daju ugodan miris i odličan su začin u brojnim mediteranskim jelima. Njegova ljekovitost poznata je od davnina, osobito u mediteranskom području.
Kopar – začin koji čuva zdravlje
Pomaže kod probavnih tegoba
Ružmarinov čaj koristi se kod probavnih tegoba (nadutosti, usporene probave), reumatskih tegoba, problema sa žuči. Ružmarin potiče izlučivanje mokraće i dobro djeluje na jetra. Učinkovit je protiv bakterija (Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia) i gljivica (Candida).
Naučite kako sami možete napraviti sušene rajčice u maslinovom ulju
Za bolju koncentraciju
Ružmarinovo ulje služi za proširenje krvnih žila, cirkulaciju, povisuje krvni tlak te omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Posebno je učinkovit u poboljšanju funkcije jetara i žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.
Za otklanjanje navedenih bolesti pije se čaj od ružmarina, dnevno dvije šalice. Poznato je da blagotvorno utječe na mozak, što su pokazala i neka istraživanja, međutim, to je samo jedna u nizu njegovih pozitivnih karakteristika.
Smanjuje rizik od zloćudnih bolesti, primjerice od raka kože te jača imunitet.
Svježi ili sušeni ružmarin?
Kada god je to moguće, birajte svježi ružmarin umjesto sušenog jer je bogatiji okusom i aromom. Prije samog kuhanja, ružmarin isperite pod mlazom vode i tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ružmarina koje možete jednostavnim potezom ruke odstraniti s grančice. Ali, isto tako i cijelu grančicu možete dodati juhama i mesnim jelima, bilo pri kuhanju ili dekoraciji.
Zasolite hranu bez korištenja soli! Evo 6 najukusnijih ideja
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock