Zdravlje

Zdravlje

Sve o moćnim biljkama koje olakšavaju simptome prehlade, gripe, grlobolje i kašlja

Shutterstock

Biljke predstavljaju velik dio prirodne medicine liječenju mnogih oboljenja.

Bakterijske i virusne infekcije su često baš u ovom razdoblju godine, a za suzbijanje ili olakšavanje simptoma mogu pomoći brojne biljke i biljni pripravci koji će radi sadržaja aktivnije jačati imunitet i ubrzati oporavak.

Majčina dušica, prava (Thymus vulgaris Lamiaceae), obični timijan

Biljka mediteranskog područja sivkastozelenih listova, sitnih bijelih i ružičastih cvjetova. Intenzivnog je okusa, jakog antiseptičkog djelovanja i pogodna za smirivanje kašlja. Osušeni listovi i cvjetovi majčine dušice bogati su flavonoidima i eteričnim uljem. Sadrže timol, borneol, cineol, metilkavikol koji djeluju na smirivanje kašlja radi opuštanja mišića, odčepljuju nos i pomažu kod smirivanja prehlade, alergija i astme, a povoljno utječu i kod upala krajnika i desni. Ne upotrebljavati za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Sljez, divlji (Malva sylvestris Malvaceae), crni sljez, šumski sljez, sklez

Biljka debele stabljike, dlakavih, žilastih listova i svijetlo ljubičastih cvjetova te plodova s po jednom sjemenkom. Sljez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide i sluzi radi kojih djeluje umirujuće na sluznice i bronhije. Smiruje kašalj, ima protuupalna svojstva, jača imunitet i čuva desni.

Ljekovita kadulja (Salvia officinalis), aromatični grm s mediteranskog područja

Bogata je eteričnim uljem, flavonoidima, antioksidansima, fenolima, ružmarinskom kiselinom. Ima protuupalna i antiseptička svojstva radi sadržaja tujona, terpena, cineola i kamfora. Djeluje blagotvorno na desni i grlo. Nije pogodna za djecu, trudnice i dojilje.

Crni ribiz (Ribes nigrum Grossulariaceae)

Poznat još kao grozdić, grm s crnim bobicama i aromatičnim lišćem bogatim žutim uljem. Radi sadržaja antocijana i flavonoida ima protuupalna svojstva i pogodno djeluje pri upalama desni i grla, a antocijanini imaju antivirusni učinak i pomažu u borbi protiv gripe i drugih virusnih infekcija. Bobice su bogate C vitaminom koji će povoljno djelovati na imunološki sustav u borbi protiv infekcija.

Detoks čajevima: Pomažu u mršavljenju, opuštaju, potiču metabolizam…

Majčina dušica, prava (Thymus vulgaris Lamiaceae), obični timijan

Biljka mediteranskog područja sivkastozelenih listova, sitnih bijelih i ružičastih cvjetova. Intenzivnog je okusa, jakog antiseptičkog djelovanja i pogodna za smirivanje kašlja. Osušeni listovi i cvjetovi majčine dušice bogati su flavonoidima i eteričnim uljem. Sadrže timol, borneol, cineol, metilkavikol koji djeluju na smirivanje kašlja radi opuštanja mišića, odčepljuju nos i pomažu kod smirivanja prehlade, alergija i astme, a povoljno utjeću i kod upala krajnika i desni. Ne upotrebljavati za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Rosika, rosna trava (Drosera rotundifolia Droseraceae)

Vodena biljka na vlažnim područjima. Listovi su prekriveni ljepljivim dlačicama crvene boje. Osušena je biljka pogodna u pripremi čaja i djeluje smirujuće na kašalj. Sadrži naftakinone, plumbagin te ima snažno protuupalno djelovanje. Djeluje antispazmatski, a radi sadržaja sluzi smiruje upalu sluznica, koristi se za liječenje suhog kašlja, poboljšava iskašljavanje i smiruje kašalj pa se koristi i kod bolesti pluća, hripavca i bronhitisa. Aktivni sastojak plumbagin sprečava razmnožavanje stafilokoka, streptokoka i pneumokoka. Može nepovoljno djelovati na želudac pa je potreban oprez i nije preporučljiva u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Ehinacea, pupavica (Echinacea angustifolia)

Ljekovita biljka, lijepih ljubičastih cvjetova. Upotrebljavaju se korijen i cvjetovi. Ima snažna antiseptička i protugljivična svojstva radi visokog sadržaja glukozida. Jača imunološki sustav i potiče proces fagocitoze te je izrazito učinkovita u liječenju prehlada, gripe, svih infekcija gornjeg dišnog sustava.

Liječi, umiruje, grije… 10 razloga zašto koristiti đumbir svaki dan

Miloduh (Hyssopus officinalis Lamiaceae), ljekoviti sipan, crkvenjak

Zeleni razgranat, aromatičan i mirisan grm. Cvjetovi sadrže vrlo aromatično eterično ulje, bogato kamforom i terpenima, flavonoidima, ružmarinskom i kavenom kiselinom. Radi svog sastava ima antispazmatski učinak, smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje te je pogodna za korištenje kod bronhitisa. Ima antivirusna, protugljivična i antibakterijska svojstva. Nije pogodan za djecu, trudnice i dojilje. Ne preporučuje se upotreba više od tri dana.

Šipak, Ruža divlja (Rosa canina Rosaceae), grmolika ruža

Sušeni se šipak drobi u sitne dijelove, a radi visokog sadržaja C vitamina, riboflavina, jabučne i limunske kiseline te proantocijanidina djeluje kao snažan antioksidans i jača imunološki sustav. Jača tijelo u borbi protiv prehlade i gripe.

Ljekovita kadulja (Salvia officinalis)

Bogata je eteričnim uljem, flavonoidima, antioksidansima, fenolima, ružmarinskom kiselinom. Ima protuupalna i antiseptička svojstva radi sadržaja tujona, terpena, cineola i kamfora. Djeluje blagotvorno na desni i grlo. Nije pogodna za djecu, trudnice i dojilje.

Sljez, bijeli (Althaea officinalis Malvaceae), obični bijeli sljez, sljezovina

Biljka velikih listova prekrivenih dlačicama, cvate u kasno ljeto, a plodovi su plosnato okrugli. Najljekovitiji dio je korijen radi visokog sadržaja sluzi, fenolnih kiselina i flavonoida. Ima protuupalna umirujuća svojstva i dobar je kod smirivanja suhog kašlja, bronhitisa i za ublažavanje upale grla.blagotvorno djeluje na imunološki sustav.

Šećer od breze, ghee maslac, moringa…10 novih trendova u prehrani

Lavanda (Lavandula officinalis Lamiaceae), uskolisna lavanda, lavanda obična

Eterično ulje sadrži preko četrdeset sastojaka, sadrži visok udio linalilacetata, linalola, terpinen-4-ol-a. Ima umirujuć učinak i može pomoći kod astme i raznih tipova groznica. Djeluje antiseptički i antibakterijski.

Trputac (Plantago major, Plantago lanceolata Plantaginaceae) veliki trputac, širokolisni trputac, uskolisni trputac, mala bokvica

Lišće se suši, a obiluje aktivnim tvarima poput aukubina, flavonoida i drugih antioksidansa koji jačaju imunitet i djeluju protuupalno i antibakterijski. Trputac sadrži smirujuću sluz pa služi kao pomoć pri iskašljavanju i pomaže kod bronhitisa te ublažava upale sluznica i otvara dišne putove ublažavajući astmu, laringitis, faringitis i alergijske reakcije. Ekstrakt polisaharida iz trputca djeluje u borbi protiv plućnih infekcija i streptokoka.

Majčina dušica, prava (Thymus vulgaris Lamiaceae), obični timijan

Biljka mediteranskog područja sivkastozelenih listova, sitnih bijelih i ružičastih cvjetova. Intenzivanog je okusa, jakog antiseptičkog djelovanja i pogodna za smirivanje kašlja. Osušeni listovi i cvjetovi majčine dušice bogati su flavonoidima i eteričnim uljem. Sadrže timol, borneol, cineol, metilkavikol koji djeluju na smirivanje kašlja radi opuštanja mišića, odčepljuju nos i pomažu kod smirivanja prehlade, alergija i astme, a povoljno utječu i kod upala krajnika i desni. Ne upotrebljavati za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Ljekovita Anđelika (Angelica archangelic (Archangelica officinalis) Apiaceae) anđeoski korijen, siriš, trubaljka, korijen Sv. Duha

Upotrebljava se suhi korijen bogat eteričnim uljem alfa – i beta – felanrenom, angelicinom, bergaptenom i ostholom. Radi aktivnih sastojaka povoljno djeluje kod ublažavanja kašlja i za iskašljavanje te kod prehlade, bronhitisa i gripe. Djeluje protuupalno, antibakterijski i protugljivično.

Đumbir (Zingiber officinle Zingiberaceae)

Daje pikantan, aromatičan okus, a rizomi se pripremaju svježi ili sušeni. Bogat je aromatskim uljima i sadrži seskviterpene, zingiberen radi kojih đumbir ima protuupalno djelovanje. Sadrži monoterpene i aldehide i djeluje protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.

Autor: Vedrana Dučkić mag. nutr., www.nu3vex.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo