Tri recepta s eteričnim uljima uz pomoć kojih ćete se riješiti stresa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Tri recepta s eteričnim uljima uz pomoć kojih ćete se riješiti stresa

Zbog stresnog načina života, potrebno nam je opuštanje i zbog toga sve češće posežemo za prirodnim i tradicionalnim metodama opuštanja.

Ubrzani i sjedilački način života najveći su problemi i bolesti današnjeg modernog čovjeka, odnosno zbog njih se pojedinac svakodnevno sukobljava sa stresom. Zbog toga, u zadnje su vrijeme sve su popularnije prirodne i tradicionalne metode opuštanja, poput korištenja aromaterapije u tu svrhu. Eterična ulja, osim što su dobra za sve tipove kože, također pomažu kod opuštanja, poboljšavaju koncentraciju i potiču vedro raspoloženje.

Vrstu, tj. miris, eteričnog ulja može se prilagoditi prema osobi, na način da odabere one koji su njoj namirisnije, ili prema cilju, pa je, na primjer, kod opuštanja i borbe protiv stresa, najbolje je odabrati ona na bazi citrusnog voća, ljekovitih biljaka, cvijeća i mirisnog drva. Osim što ih možete koristiti prilikom masaže, za opuštajući miris dovoljno je samo koristiti ih kao mirise za prostore, a one također uspješno eliminiraju bakterije i viruse u prostoru. ​

Evo kako možete poboljšati kakvoću zraka u vašem domu!

Recept Burn-Out Mix

Namijenjen je onima koji jako puno rade, ne spavaju dovoljno i ne mogu se opustiti.

Sastojci:

  • Eterično ulje od naranče – 5 kapi
  • Čempresovo ulje – 4 kapi
  • Ulje od geranija 2 kapi

Kako i gdje koristiti?

Par kapi navedene mješavine nakapajte na papirnatu maramicu i udišite nekoliko puta dnevno. Maramicu možete smjestiti u blizini računala na kojem radite i udisati.

Navedena se mješavina može koristiti i za masažu i njegu cijelog tijela ili je možemo utrljati u područje prsa ili ramena. Za tu se namjenu, navedena mješavina treba pomiješati s nekim baznim ulje (bademovo, makadamija, jojoba) – 1 kap mješavine eteričnih ulja na 1 ml baznog ulja.

Čempres možete zamijeniti sa sandalom, a geranij s palmarosom, odnosno naranču s grejpom ili bergamotom.

Preporuka: Bilo bi dobro napraviti nekoliko kratkih pauza tijekom radnog dana, otvoriti prozor i nekoliko puta duboko udahnuti i polagano izdahnuti.

Recept za opuštanje pred nastup

Tijekom svog radnog vijeka često se nalazimo u situaciji kada moramo održati govor, prezentaciju, a tijekom kojih moramo ostaviti dobar dojam. Mnogi se ne znaju nositi sa tim stresom. Ako imate vremena prije bilo kakvog nastupa zbog kojeg ste pod stresom, napravite si kupku.

Sastojci:  

  • Eterično ulje ruže – 5 kapi
  • Grejpovo ulje – 15 kapi
  • Ulje od nerola – 5 kapi

Priprema:

U vodu za kupanje dodajte zobeno, sojino vrhnje ili mlijeko u koje ste prethodno dodali 4-6 kapi mješavine eteričnih ulja. Druga je opcija da u neutralni gel za tuširanje dodate 3-5 kapi navedene mješavine, a također možete jednostavno nakapati 2-3 kapi mješavine eteričnih ulja na papirnatu maramicu i udišite par minuta.

Recept protiv nesanice

Nesanica utječe na kvalitetu našeg života, a frustracija zbog umora koji osjećamo još dodatno pogoršava stanje. Aromaterapija ne može riješiti uzrok nesanice, ali nam može pomoći da se opustimo prije spavanja i da lakše utonemo u san.

Sastojci:

  • 15 kapi lavandinog eteričnog ulja
  • 15 kapi ulja od mandarine

Priprema:

Mješavinu dodajte u hidrolat lavande ili kombinaciju hidrolata lavande ili destilirane vode i votke ili bio kojeg alkohola. Pripremljenu mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem i pošpricajte po posteljini (važno je da  je posteljina od prirodnih vlakana).

Otkrijte instant rješenje za kontrolu stresa te na koji način možemo razlikovati stres od depresije.

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo