Bole vas grudi? Ovo su mogući razlozi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bole vas grudi? Ovo su mogući razlozi

Shutterstock

Javlja se iz brojnih razloga, no on najčešće nije dramatičan poput raka dojke. Bol mogu osjetiti i muškarci

Bol se može pojaviti u različitima stadijima života, a procjenjuje se da oko 70 posto žena pati od ovog problema. Bol se može javiti u samo jednoj dojci, obje ili samo u pojedinom dijelu dojke.

Bol u dojkama (mastalgija) može se opisati kao osjetljivost, pulsirajuća, oštra, probadajuća, žaruća, tupaa ili stezajuća. Bolovi se mogu javiti i kod muškaraca.

Pretilost može otežati liječenje karcinoma dojke

Ne morate paničariti jer bol najčešće nije povezana s rakom dojke, no dobro je znati koju mogu biti razlozi:

1. Hormoni

Tkivo grudi jako je osjetljivo na hormonalne promjene pa su one često odgovorne za pojavu boli. Primijetite li da su vam grudi osjetljive oko ovulacije, menstruacije ili u trudnoći, možete za to okriviti hormone. Bol vezana uz ove promjene se obično javlja na svim stranama grudi.

2. Ciste

Ciste na grudima možemo opisati kao male vrećice pune tekućine, a uzrokovane su estrogenom. One mogu biti bolne. Cista je na opip čvrsta definirana masa okruglog oblika, a u većini slučajeva su benigne. Mogu nestati same od sebe, no za svaku promjenu na grudima najbolje se obratiti liječniku.

Shutterstock

3. Velike grudi

Žene s većim grudima češće prijavljuju bolovo, pogotovo nakon što skinu grudnjak. Pretpostavka je da se radi o mišićima i činjenici da velike grudi, zbog težine, povlače prema dolje, a to može uzrokovati bol. Prevelike grudi za građu tijela mogu uzrokovati i probleme s kralježnicom, a krajnje rješenje može biti smanjenje operacijom.

4. Previše kave

Kofein može utjecati na promjene u hormonima i tako doprinijeti pojavi boli u grudima. Neki će liječnici čak preporučiti, ako imate bolne grudi, da umanjite konzumaciju kofeina kako bi se simptomi umanjili.

Dojenje za 28 posto smanjuje rizik od raka dojke te za 38 posto od raka jajnika

5. Kontracepcijske pilule

Spomenuli smo kako promjene u hormonalnoj slici mogu uzrokovati bol u grudima. Hormonalna terapija može poremetiti balans. Ako vas bol ometa u obavljanju dnevnih aktivnosti, svakako se posavjetujte s liječnikom o promjeni terapije.

6. Ozljeda

Ponekad bol u grudima uopće nije vezana za grudi pa izvor boli ustvari može biti i negdje drugdje u tijelu. Moguće je da ste istegnui prsne mišiće pa vam se može učiniti da vas bole grudi. I bol u leđima, vratu ili ramenima može se osjetiti kao bol u grudima. 

Shutterstock

7. Trudnoća

Otprilike dva do 5 dana nakon porođaja u grudima se očinje proizvoditi mlijeko što će uzrokovati povećanje grudi, a taj osjećaj može biti neugodan . Ako dojite, činite to što dulje i češće jer može pomoći kod olakšavanja boli. Nosite odgovarajuće grudnjake i koristite hladne obloge kako bi si pomogli.

Grudi rastu već tijekom trudnoće, što također može izazvati nelagodu i osjetljivost.

8. Loš položaj bebe pri dojenju

još jedna stvar oko dojenja može raditi problem – pravilan položaj bebe. Uzima li beba samo bradavicu, a nije prislonjena na areolu, to može biti neugodno za vas jer može uzrokovati bol na bradavici i oštećenje pa i krvarenje.

Shutterstock

9. Mastitis

Sve nove majke barem su jeednom upozorene na mastitis. Riječ je o upali tkiva dojke, koji dolazi uz jaku bol, a često i temperaturu. Uzrok mastitisa u prvim tjednima dojenja najčešće nisu bakterije, niti infekcije, nego zastoj mlijeka.

Pomoći će što češće izdajanje ili dojenje te masaža, no ponekad će trebati i antibiotik pa se posavjetujte s liječnikom.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo