Bolujete od gihta? Ovog Božića morate propustiti ove omiljene blagdanske delicije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bolujete od gihta? Ovog Božića morate propustiti ove omiljene blagdanske delicije

Riječ je o obliku upalnog artritisa koji uzrokuje iznenadne, intenzivne napadaje boli, otekline i crvenila u zglobovima, pri čemu je najčešće pogođen zglob palca na nozi. Bol može biti toliko jaka da čak i dodir plahte postaje neizdrživ. Foto: Shutterstock

Blagdanska sezona sa sobom donosi radost, druženje i, neizbježno, stolove prepune primamljivih jela. No, za one koji se bore s gihtom, ovo razdoblje može predstavljati pravo minsko polje koje prijeti bolnim napadajima. Razumijevanje koje namirnice treba izbjegavati ključno je za uživanje u blagdanima bez neugodnih posljedica.

Giht, nekoć poznat kao “bolest bogatih” jer se povezivao s prehranom dostupnom samo najimućnijima, danas je sve rašireniji problem. Riječ je o obliku upalnog artritisa koji uzrokuje iznenadne, intenzivne napadaje boli, otekline i crvenila u zglobovima, pri čemu je najčešće pogođen zglob palca na nozi. Bol može biti toliko jaka da čak i dodir plahte postaje neizdrživ. Uzrok leži u prekomjernoj razini mokraćne kiseline u krvi, nusprodukta koji nastaje razgradnjom kemijskih spojeva zvanih purini, a koji se nalaze u mnogim namirnicama. Kada bubrezi ne mogu učinkovito izbaciti višak mokraćne kiseline, ona se kristalizira i taloži u zglobovima, izazivajući bolnu upalnu reakciju.

Koju hranu izbjegavati?

Blagdanski stolovi tradicionalno su bogati upravo onim namirnicama koje obiluju purinima, što ih čini glavnim okidačima za napadaje gihta. Na prvom mjestu crne liste nalazi se crveno meso i mesne prerađevine. Sočno božićno pečenje od svinjetine ili govedine, divljač, ali i plate s pršutom i raznim kobasicama sadrže visoke razine purina. Apsolutno najopasnije su iznutrice poput jetre, bubrega i mozga, koje su ponekad sastavni dio pašteta ili nadjeva, stoga ih treba u potpunosti izbjegavati. Iako se perad poput puretine i piletine smatra sigurnijom opcijom, s njom također treba biti umjeren, a posebno treba izbjegavati iznutrice koje se koriste za pripremu umaka i temeljaca.

Osim mesa, veliku opasnost predstavljaju i morski plodovi te određene vrste ribe. Iako se riba često percipira kao zdrava namirnica, vrste poput srdela, inćuna, skuše, haringe i tune, kao i morski plodovi poput škampa, dagnji i rakova, sadrže iznimno visoke količine purina. Jaki mesni temeljci, juhe i umaci, koji su osnova mnogih blagdanskih jela, također su koncentrirani izvori purina i trebali bi se zaobilaziti. Čak i neko povrće, poput špinata, šparoga, graška i graha, sadrži više purina, no istraživanja pokazuju da biljni purini ne povećavaju rizik od napadaja gihta u istoj mjeri kao oni životinjskog podrijetla. Ipak, tijekom akutnih faza bolesti, preporučuje se umjerenost i s njima.

Jedan od najčešćih okidača za giht tijekom blagdana svakako je alkohol. On ne samo da je sam po sebi izvor purina, već i ometa sposobnost tijela da izluči višak mokraćne kiseline, što dovodi do njezina naglog porasta u krvi.

Jedan od najčešćih okidača za giht tijekom blagdana svakako je alkohol. On ne samo da je sam po sebi izvor purina, već i ometa sposobnost tijela da izluči višak mokraćne kiseline, što dovodi do njezina naglog porasta u krvi. Pivo se smatra najgorim izborom, dok žestoka pića i vino također predstavljaju značajan rizik. Studije sugeriraju da konzumacija više od jednog alkoholnog pića unutar 24 sata značajno povećava rizik od napadaja. Uz alkohol, problematična su i zaslađena pića. Voćni sokovi, gazirana pića i razni blagdanski punčevi često sadrže visoke količine fruktoze, šećera koji može potaknuti tijelo na proizvodnju veće količine mokraćne kiseline.

Kako preživjeti blagdane bez bolova?

Iako se popis zabranjenih namirnica čini dugačkim, to ne znači da se morate u potpunosti odreći blagdanskih užitaka. Ključ je u pametnim izborima i planiranju. Umjesto crvenog mesa, odlučite se za umjerene porcije pečene puretine ili piletine (bez kožice) ili lososa, koji ima niži udio purina od većine drugih riba. Napunite tanjur raznovrsnim povrćem i salatama. Namirnice bogate vitaminom C, poput paprika i rajčica, mogu biti korisne. Jedna od najboljih strategija je hidratacija. Pijenje velikih količina vode, barem šest do osam čaša dnevno, pomaže bubrezima da učinkovitije ispiru mokraćnu kiselinu iz organizma.

Jedna od najboljih strategija je hidratacija. Pijenje velikih količina vode, barem šest do osam čaša dnevno.

Umjerenost je ključ uspjeha

Na kraju, najvažniji savjet je umjerenost u svemu. Jedan dan prejedanja može se činiti vrijednim trenutnog užitka, ali može rezultirati tjednom iscrpljujuće boli. Važno je slušati svoje tijelo i ne dopustiti da vas blagdanski duh ponese. Osim prehrane, na razinu mokraćne kiseline mogu utjecati i drugi faktori poput prekomjerne tjelesne težine i stresa, koji je često povišen tijekom blagdana. Održavanje zdrave tjelesne težine, redovita tjelovježba i pronalaženje načina za opuštanje mogu dugoročno pomoći u kontroli gihta. Pametnim odlukama i umjerenošću, blagdanska sezona može proći ugodno i bez bolnih napadaja.

( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo