Lanena sjemenka, namirnica čija povijest seže sve do 3000. godine prije Krista u drevnom Babilonu, s pravom nosi titulu “superhrane”. Njezinu je vrijednost prepoznao i car Karlo Veliki u 8. stoljeću, koji je, prema legendi, donio zakone kojima je zahtijevao od svojih podanika da je konzumiraju. Danas, trinaest stoljeća kasnije, brojne znanstvene studije potvrđuju ono u što je car vjerovao. Iako sadrži čitav niz zdravih komponenti, svoju primarnu reputaciju duguje trima ključnim sastojcima: alfa-linolenskoj kiselini (ALA), vrsti omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje srca; lignanima, biljnim spojevima s moćnim antioksidativnim i fitoestrogenskim svojstvima; te vlaknima, topivim i netopivim, koja su presudna za probavno i metaboličko zdravlje. Zbog iznimno bogatog nutritivnog profila, lan se smatra važnim saveznikom u prevenciji bolesti povezanih s prehranom.

Jedna od najistaknutijih dobrobiti konzumacije lana jest njegov pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Brojna istraživanja, kako na životinjama tako i na ljudima, pokazala su da redovita konzumacija može značajno sniziti krvni tlak i poboljšati lipidni profil.
Niži sistolički tlak
Lignani iz lana mogu smanjiti nakupljanje aterosklerotskog plaka u arterijama za čak 75 posto, čime se izravno smanjuje rizik od otvrdnjavanja arterija. U jednoj šestomjesečnoj studiji provedenoj na pacijentima s povišenim krvnim tlakom, dnevni unos 30 grama mljevenog lana rezultirao je impresivnim smanjenjem sistoličkog tlaka za prosječno 10 mmHg i dijastoličkog za 7 mmHg. Uz to, konzumacija lana povezana je sa smanjenjem ukupnog i LDL (“lošeg”) kolesterola, što se pripisuje sinergijskom djelovanju ALA kiselina, vlakana i lignana.
Regulacija šećera u krvi još je jedno područje u kojem lan pokazuje izvanredne rezultate. Topljiva vlakna iz lana, posebice sluzi, u probavnom traktu stvaraju gelastu supstancu koja usporava apsorpciju šećera, čime se sprječavaju nagli skokovi glukoze u krvi. To lan čini izuzetno korisnom namirnicom za osobe s dijabetesom tipa 2, kao i za one s predijabetesom. Studije su pokazale da suplementacija s 10 do 20 grama lanenog praha dnevno tijekom jednog do dva mjeseca može smanjiti razinu šećera u krvi natašte za gotovo 20%. Osim toga, redovita konzumacija lana može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti indeks inzulinske rezistencije (HOMA-IR), što je ključno za prevenciju i upravljanje metaboličkim sindromom.
Mršavljenje i zdravlje kože
Ova vlakna također potiču osjećaj sitosti i smanjuju apetit, što lan čini korisnim alatom za kontrolu tjelesne težine. Studije su pokazale da osobe koje u prehranu uključe lan mogu lakše smanjiti tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI). Njegove dobrobiti protežu se i na zdravlje kože; omega-3 masne kiseline i antioksidansi iz lana pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju funkciju barijere kože te povećavaju njezinu hidrataciju i glatkoću.

Kako iskoristiti puni potencijal lana?
Da bi tijelo u potpunosti apsorbiralo sve hranjive tvari, ključno je konzumirati mljeveni lan. Cjelovite sjemenke imaju čvrstu i nepropusnu ljusku koju probavni sustav teško razgrađuje, zbog čega većina njih prođe kroz tijelo neprobavljena. Najbolje je kupiti cjelovite sjemenke i samljeti ih neposredno prije upotrebe, primjerice u mlincu za kavu. Mljeveni lan je osjetljiv na oksidaciju, stoga ga je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču kako bi sačuvao svoju nutritivnu potentnost. Laneno ulje, iako bogato ALA kiselinama, ne sadrži vlakna i lignane, stoga se mljevene sjemenke smatraju nutritivno potpunijom opcijom. Preporučena dnevna doza je jedna do dvije jušne žlice (oko 15-30 grama) mljevenog lana, a lako ga je dodati u jogurt, smoothieje, žitarice, juhe ili ga koristiti kao zamjenu za dio brašna u pečenju kruha i kolača.
Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, dijabetes ili snižavanje tlaka trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije redovite konzumacije, jer lan može pojačati djelovanje tih lijekova. Također, zbog fitoestrogena, trudnicama i dojiljama preporučuje se ograničen unos. ( Ordinacija.hr )