Dah vam ima miris po pokvarenim jajima? To nije samo neugodnost, moglo bi biti upozorenje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dah vam ima miris po pokvarenim jajima? To nije samo neugodnost, moglo bi biti upozorenje

Ako zadah i dalje postoji unatoč besprijekornoj higijeni zuba, desni i jezika, vrijeme je za potragu za uzrokom izvan usne šupljine, a sljedeća postaja najčešće je probavni sustav.

Neugodan zadah, poznat kao halitoza, problem je s kojim se suočava značajan dio odrasle populacije. No, kada dah poprimi specifičan miris trulih jaja, to može biti znak da uzrok nije samo u lošoj oralnoj higijeni, već u dubljim zdravstvenim problemima koje ne treba ignorirati.

Miris pokvarenih jaja u dahu izravna je posljedica hlapljivih sumpornih spojeva, prvenstveno vodikovog sulfida, koje proizvode određene vrste bakterija. Iako je prva pomisao da je izvor problema u ustima, što je istina u čak osamdeset pet do devedeset posto slučajeva, ponekad se uzrok krije mnogo dublje u tijelu. Zbog toga je važno razumjeti što nam tijelo poručuje ovim neugodnim, ali potencijalno vrlo važnim signalom. Mnogi ljudi nisu ni svjesni vlastitog zadaha zbog fenomena senzorne prilagodbe, zbog čega je ponekad potrebna povratna informacija od bliske osobe kako bi se problem uopće detektirao i počeo rješavati. Ignoriranje ovog simptoma može dovesti do zanemarivanja osnovnog uzroka, koji može biti od benigne naravi do stanja koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Problem je probavni sustav

Najčešći krivac za sumporni zadah su bakterije koje se nakupljaju u usnoj šupljini. One se hrane ostacima hrane, mrtvim stanicama i proteinima, a kao nusprodukt oslobađaju spomenute spojeve neugodnog mirisa. Posebno plodno tlo za njihov razvoj je stražnji dio jezika, gdje se stvara bijela naslaga bogata bakterijama. Uz to, bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa stvaraju duboke džepove između zuba i desni, idealna skrovišta za anaerobne bakterije. Karijes, zubne infekcije ili suha usta (kserostomija), stanje smanjenog lučenja sline koja prirodno ispire usta, dodatno pogoršavaju situaciju i pojačavaju intenzitet zadaha. Stoga je temeljita i pravilna oralna higijena prvi i najvažniji korak u borbi protiv ovog problema.

Jedan od vodećih uzroka je gastroezofagealna refluksna bolest, poznatija kao GERB. Kod ovog stanja, želučana kiselina i djelomično probavljena hrana vraćaju se u jednjak, a plinovi koji se pritom oslobađaju, uključujući i one sumporne, izlaze kroz usta.

Ako zadah i dalje postoji unatoč besprijekornoj higijeni zuba, desni i jezika, vrijeme je za potragu za uzrokom izvan usne šupljine, a sljedeća postaja najčešće je probavni sustav. Jedan od vodećih uzroka je gastroezofagealna refluksna bolest, poznatija kao GERB. Kod ovog stanja, želučana kiselina i djelomično probavljena hrana vraćaju se u jednjak, a plinovi koji se pritom oslobađaju, uključujući i one sumporne, izlaze kroz usta. To stvara karakterističan kiselkast i neugodan miris koji se ne može ukloniti četkanjem zuba jer njegov izvor leži u želucu. Ljudi koji pate od GERB-a često osjećaju i žgaravicu te imaju kiseli ili gorak okus u ustima, što su dodatni pokazatelji da problem nije stomatološke prirode.

Ovi plinovi se apsorbiraju u krvotok i potom izdišu kroz pluća, uzrokujući trajan loš zadah. Slično tome, infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja je čest uzročnik čira na želucu, također može proizvesti sumporne spojeve koji doprinose halitozi.

Osim refluksa, i drugi probavni problemi mogu biti odgovorni za dah s mirisom pokvarenih jaja. Sindrom prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu (SIBO) stanje je u kojem se u tankom crijevu nalazi prevelik broj bakterija koje tamo ne bi trebale biti. Te bakterije fermentiraju neprobavljenu hranu i proizvode velike količine plinova, uključujući vodikov sulfid. Ovi plinovi se apsorbiraju u krvotok i potom izdišu kroz pluća, uzrokujući trajan loš zadah. Slično tome, infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja je čest uzročnik čira na želucu, također može proizvesti sumporne spojeve koji doprinose halitozi. Problemi poput upalnih bolesti crijeva, kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, također se povezuju s povišenim razinama vodikovog sulfida u dahu.

Kada je zadah simptom opasne bolesti

U rijetkim, ali iznimno ozbiljnim slučajevima, specifičan miris daha može biti pokazatelj teške sistemske bolesti. Jedan od takvih primjera je “fetor hepaticus”, miris koji se javlja kod osoba s uznapredovalom bolešću jetre, najčešće cirozom. Opisuje se kao slatkast, pljesniv, a ponekad i kao kombinacija mirisa pokvarenih jaja i češnjaka. Ovaj miris nastaje jer oštećena jetra više nije u stanju filtrirati toksične tvari iz krvi, poput dimetil sulfida, koje se potom nakupljaju i izlučuju disanjem. Fetor hepaticus je znak da je bolest dosegnula vrlo ozbiljnu fazu i zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer nakupljeni toksini mogu početi utjecati na funkciju mozga.

Važno je razlikovati sumporni zadah od drugih karakterističnih mirisa koji također mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Primjerice, dah koji podsjeća na amonijak ili ribu može biti znak zatajenja bubrega, jer tijelo ne može izlučiti ureu. S druge strane, slatkast, voćni miris koji podsjeća na aceton ili odstranjivač laka za nokte može biti simptom dijabetičke ketoacidoze, opasne komplikacije nekontroliranog dijabetesa. Svaki od ovih specifičnih mirisa predstavlja važan dijagnostički trag koji liječnicima može pomoći u otkrivanju ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Što učiniti i kome se obratiti?

Ako primijetite da vaš dah ima uporan miris po pokvarenim jajima, prvi korak uvijek treba biti posjet stomatologu. On će obaviti detaljan pregled kako bi isključio sve oralne uzroke, poput bolesti desni, karijesa ili nedovoljne higijene. Stomatolog može preporučiti profesionalno čišćenje, tretman za desni ili savjetovati o pravilnoj tehnici četkanja i korištenja strugača za jezik. Ako stomatolog utvrdi da je usna šupljina zdrava, a zadah i dalje prisutan, sljedeća adresa je liječnik opće prakse. On vas može, na temelju ostalih simptoma, uputiti specijalistu, najčešće gastroenterologu, kako bi se istražili mogući probavni ili drugi sistemski uzroci. Ne treba zanemariti ni životne navike; dehidracija, pušenje i prehrana bogata određenim namirnicama mogu privremeno uzrokovati sličan zadah. Stoga je važno piti dovoljno vode i pratiti utječe li određena hrana na pojavu neugodnog mirisa. ( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo