Deseci djece u bolnici zbog salmonele. Evo kako se zaštiti od trovanja hranom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Deseci djece u bolnici zbog salmonele. Evo kako se zaštiti od trovanja hranom

Shutterstock

Europske zdravstvene vlasti istražuju veliku epidemiju salmonele povezanu s maslacem od indijskih oraščića koja je pogodila desetke male djece. Sporni proizvod, koji je uzrokovao brojne hospitalizacije, distribuiran je i na hrvatsko tržište, i nedavno povučen.

U Njemačkoj i Austriji odvija se ozbiljna zdravstvena kriza nakon što je potvrđeno da je najmanje 65 osoba, većinom djece, zaraženo salmonelom. Prema posljednjim podacima, u Njemačkoj su zabilježena 52 slučaja kod djece mlađe od pet godina, od kojih je čak 24 zahtijevalo bolničko liječenje. U Austriji je potvrđeno dodatnih 13 slučajeva, također dominantno kod male djece, od kojih je osmero hospitalizirano. Uzročnik epidemije je soj bakterije Salmonella Infantis, koji se inače tipično povezuje s kontaminiranim mesom peradi, što ovaj slučaj čini posebno neuobičajenim i zabrinjavajućim. Epidemiolozi su brzo djelovali, a intervjui s roditeljima oboljele djece ubrzo su otkrili zajedničku poveznicu i izvor zaraze.

A to jeorganski maslac od indijskih oraščića s okusom maline u pakiranju od 250 grama koji je prije nekoliko dana povučen i s našeg tržišta o čemu smo pisali ovdje.

Iako u Hrvatskoj zasad nisu zabilježeni slučajevi bolesti povezani s ovim proizvodom zdravstvene vlasti upozoravaju da opasnost i dalje postoji. Zbog iznimno dugog roka trajanja proizvoda, velika je vjerojatnost da ga potrošači još uvijek imaju u svojim domovima, što bi moglo dovesti do novih slučajeva zaraze u nadolazećim tjednima.

Infekcija salmonelom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a simptomi se obično javljaju između 6 sati i 6 dana nakon konzumacije kontaminirane hrane. Najčešći znakovi uključuju proljev koji može biti i krvav, vrućicu, glavobolju, grčeve u trbuhu i povraćanje. Iako se većina zdravih osoba oporavi unutar tjedan dana bez specifičnog liječenja, infekcija predstavlja znatno veći rizik za najosjetljivije skupine. Dojenčad, mala djeca, starije osobe i pojedinci s oslabljenim imunološkim sustavom mogu razviti teže oblike bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Kako se zaštititi od trovanja hranom

Iako hrana zagađena salmonelom najčešće izgleda, miriše i ima okus potpuno normalno, postoje ključni koraci za prevenciju zaraze. Osnovno pravilo je temeljito pranje ruku sapunom i toplom vodom prije i poslije rukovanja hranom, a posebno nakon kontakta sa sirovim mesom, peradi ili jajima. Jednako je važno spriječiti unakrsnu kontaminaciju: sirovo meso i jaja moraju se držati strogo odvojeno od gotove hrane, a za sirove i kuhane namirnice obavezno je korištenje odvojenih dasaka za rezanje i posuđa.

Toplinska obrada ključna je za uništavanje bakterija. Sva hrana, a osobito perad, mljeveno meso i jaja, mora biti kuhana na sigurnoj unutarnjoj temperaturi, što se najpouzdanije provjerava termometrom za hranu. Perad bi trebala doseći najmanje 74°C. Nakon kuhanja, važno je pravilno pohraniti hranu i ohladiti kvarljive namirnice unutar dva sata. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) redovito prati ovakve incidente i naglašava važnost ovih smjernica kao najbolje obrane od bolesti koje se prenose hranom. (Ordinacija.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo