Dugoročnim promjenama do očuvanja zdravlja srca i krvnih žila - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Savjeti nutricionistica

Dugoročnim promjenama do očuvanja zdravlja srca i krvnih žila

Foto: Privatna arhiva

Prehrana može utjecati na zdravlje srca od ranog djetinjstva pa sve do starije životne dobi, a jednostavnim promjenama možemo dugoročno očuvati zdravlje srca i krvnih žila. Upravo zato razgovarali smo s nutricionisticama Tihanom Šadek i Enom Stefanov iz Metabolic Friendly centra.

Koliko prehrana u menopauzi može pomoći u očuvanju zdravlja srca, s obzirom na češće povišene masnoće u krvi u toj životnoj dobi?
Prehrana je i u ovoj fazi života, kao i u svim ostalima, vrlo važna za očuvanje zdravlja, u ovom slučaju zdravlja srca. Menopauza donosi pad razine estrogena koji prirodno štiti krvne žile, pa su u toj dobi češće povišene razine kolesterola i triglicerida, kao i nakupljanje masnog tkiva oko struka. Prehrana bogata povrćem, vlaknima, zdravim mastima i proteinima, odnosno mediteranska prehrana sa smanjenim unosom prerađenih ugljikohidrata, može utjecati na snižavanje razine masnoća u krvi, povećanje razine “dobrog” HDL kolesterola i smanjenje upale.

Postoje li specifične namirnice ili kombinacije namirnica koje dokazano pozitivno utječu na razinu kolesterola i triglicerida te time štite srce?
Najbolji učinak ne dolazi od “čarobne” pojedinačne namirnice, nego od načina na koji se ona uklapa u ukupnu prehranu. Važno je naglasiti da niti jedna istaknuta namirnica ne može nadoknaditi loš obrazac prehrane i da tek u okviru uravnotežene prehrane odre- đene namirnice pokazuju svoj puni potencijal. Poznate namirnice koje je poželjno kombinirati i koje mogu pridonijeti utjecaju na razinu masnoća, a time i na zdravlje srca, su: riba, maslinovo ulje, lanene i chia sjemenke, orašasti plodovi, avokado, zeleno lisnato povrće, češnjak i druge.

Koliko je opasan zanemaren povišeni kolesterol kod djece i može li loša prehrana u djetinjstvu trajno povećati rizik od srčanih bolesti u odrasloj dobi?
Ateroskleroza može započeti već u djetinjstvu, osobito kada su prehrana i životne navike loše. Energetski višak, unos prerađenih ugljikohidrata i trans-masti stvaraju poremećen lipidni profil i dugoročno programiraju metabolizam. Ako se na to nadoveže i nasljedna sklonost (obiteljska hiperkolesterolemija), rizik za rane srčane bolesti znatno raste. Zato je nužno na vrijeme mijenjati prehrambene obrasce djece, prvenstveno vlastitim primjerom, jer zanemarivanje povišenih vrijednosti LDL kolesterola i triglicerida u djetinjstvu povećava rizik od ateroskleroze te srčanog i moždanog udara u odrasloj dobi. Uz prehranu važna je i redovita, strukturirana tjelesna aktivnost.

Kako roditelji mogu prepoznati da prehrana njihove djece dugoročno šteti zdravlju srca i koje promjene su najhitnije?
Ako dijete često konzumira sokove (posebno zašećerena gazirana pića), jede slatkiše, brzu hranu i grickalice, a gotovo nikada povrće i cjelovite obroke, riječ je o obrascu koji podiže razinu triglicerida i LDL kolesterola. Dodatnu opasnost predstavljaju skriveni izvori trans-masti u keksima, vaflima, krekerima, grickalicama i prženoj hrani.

Često se spominju “dobre” i “loše” masti – kako ih jednostavno razlikovati i koristiti u prehrani da bi se očuvalo zdravlje srca?
Najbolje masti su one najmanje prerađene i u svom prirodnom obliku. Savršen primjer su sjemenke, orašasti plodovi i avokado, koje možemo uvesti u prehranu na razne načine, bilo da njima obogaćujemo obroke ili ih koristimo kao osnovu za pripremu jela (slastica, kruha, salata).

Osim samih namirnica, koliko je važan ritam i način prehrane (učestalost obroka, kasni obroci) za zdravlje srca kod djece i žena u menopauzi?
Što se tiče načina prehrane, važna je umjerenost. Kada su prisutni česti i kronično obilni obroci, postoji prevelika opskrba energijom i nakon svakog takvog obroka organizam dobiva signal da pokrene metaboličke procese kojima višak energije skladišti, što dovodi do porasta razina kolesterola i triglicerida. Kasni obroci problematični su ako su obilni i ako se sastoje uglavnom od ugljikohidrata. S druge strane, umjeren, a ne preobilan obrok temeljen na proteinima opskrbljuje organizam važnim aminokiselinama koje su potrebne noću za obnovu i rast tkiva, sintezu imunosnih stanica i sintezu hormona poput hormona rasta i melatonina. Kod djece to znači bolju podršku rastu i razvoju, a kod žena u menopauzi pomoć u očuvanju hormonalne ravnoteže i mišićne mase te doprinos boljoj regeneraciji i kvalitetnijem snu.

Ključ dugoročnog zdravlja

Omegol proizvodi prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji posebnu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su ALA omega-3 masnom kiselinom, koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Sadrže optimalan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a prirodan su izvor vitamina E.

Omegol B1 namaz pjenaste je i lagane teksture, besprijekorno maziv te sadrži vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca te vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa dok je Omegol ulje na bazi repi- činog, suncokretovog i ulja kukuruznih klica zbog svog blagog je okusa i pogodno za pripremu raznovrsnih jela, uključujući i hladna jela, kao i za pečenje i kuhanje hrane, a prirodan je izvor vitamina E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Naravno, ne treba zaboraviti da je ključ dugoročnog zdravlja u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani.

Cijela linija OMEGOL proizvoda nositelj je znaka V-label, europske veganske oznake. Za postizanje korisnog učinka preporučuje se jedan obrok (20 g) Omegola dnevno, čime se unosi potrebna količina ALA (2 g).

Sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo