Svaki četvrti pacijent primljen u bolnicu je pothranjen ili izložen riziku od pothranjenosti, što povećava rizik od komplikacija i ugrožava njihov oporavak
Od 11. do 15. studenog, diljem svijeta obilježava se Tjedan podizanja svijesti o malnutriciji, odnosno pothranjenosti, kojim se želi osvijestiti na koji način pothranjenost pogoršava ishode bolesti i upozoriti na ovaj zdravstveni problem koji zahvaća sve više ljudi.
Malnutricija označava stanje energijskog, proteinskog ili nutritivnog manjka koji uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezana je s lošijim ishodom liječenja i zahtijeva nutritivnu potporu. Riječ je o čestom zdravstvenom problemu kod pacijenata s kroničnim i teškim bolestima, poput onkoloških bolesnika, nefroloških bolesnika, osoba s dijabetesom, a osobito u gastroenterološkim bolestima, a često je povezan i s pojavom sarkopenije, odnosno propadanjem i slabljenjem mišića.
Stručna društva koja predvodi Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), ujedinili su se u globalnom naporu kako bi pacijentima, zdravstvenim radnicima, ali i institucijama i široj javnosti pojasnili utjecaj malnutricije na liječenje bolesti i oporavak te poslali poruku kako se prehrambenoj skrbi treba dati veći prioritet kao značajnom faktoru u liječenju. Tim povodom se diljem Europe održavaju edukativni događaji kako bi se građani informirali o malnutriciji. S tim ciljem i Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora organiziralo je procjenu pothranjenosti bolesnika u zagrebačkim bolnicama.
Središnji ESPEN webinar održao se 13. studenog, a uvodno predavanje pod nazivom “Advocating for Nutritional care in Primary care: ESPEN position paper” održao je prof.dr.sc. Željko Krznarić.
Problem malnutricije raširen je diljem Europe zbog čega se ulažu silni napori u njegovu prepoznavanju i adekvatnom liječenju. Kronični bolesnici često se suočavaju sa značajnim gubitkom tjelesne mase, a osobito mišića, zbog čega su podložniji infekcijama i komplikacijama različitih bolesti i stanja, njihov oporavak traje duže i nažalost imaju višu stopu smrtnosti u odnosu na ostalu populaciju. Stoga ESPEN, kao i Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, žele upozoriti na pravovremeno uočavanje i prepoznavanje malnutricije s ciljem uspješnije prevencije i liječenja, izjavio je prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i vodeći stručnjak na području gastroenterologije i hepatologije te kliničke prehrane.
Procjenjuje se da malnutricija, kao posljedica bolesti, pogađa najmanje 30 milijuna ljudi samo u Europi. Podaci istraživanja nutritionDay iz Europe pokazuju da je svaki četvrti pacijent primljen u bolnicu pothranjen ili izložen riziku od pothranjenosti, što povećava rizik od komplikacija i ugrožava njihov oporavak. Osim toga, samo liječenje postaje u prosjeku tri puta skuplje, zbog većeg broja hospitalizacija, dužeg boravka i lošijih rezultata, što u konačnici rezultira i povećanim troškovima u zdravstvenim sustavima.
PROMO SADRŽAJ