Zdravlje

Zdravlje

Imate li suhu ili dehidriranu kožu: Evo u čemu je razlika!

Zimi su problemi sa suhom kožom još učestaliji, a evo u čemu je zapravo stvar

Suha koža je ona koja je proizvodi dovoljno sebuma ili ulja koji su zaslužni za hidrataciju, pa ona izgleda crveno, ispucalo i ljušti se. Kad je koža suha na njoj se više vide bore, osjetljivija je i sklonija upalama, a može uzrokovati i biokemijske reakcije koje smanjuju proizvodnju kolagena. 

Kako spriječiti sušenje kože?

Treba koristiti što masnije kreme kako bi koža uvijek imala dovoljno vlage. Odlučite se za formule sa shea maslacem, uljem jojobe i suncokreta

Kako liječiti suhu kožu?

Najbolji način je da koristite nježne losione za čišćenje i izbjegavate sapune ili jaka sredstva. Ne zaboravite na pilinge koji će obnoviti površinske stanice kože i potaknuti proizvodnju prirodnih masti. Isto tako, stručnjaci savjetuju da koristite ovlaživač zraka u prostorijama tijekom zime. Stavljajte kremu na kožu unutar jedne minute od pranja vodom kako ne bi postala suha. 

Što je dehidrirana koža?

Dehidrirana koža je stanje u kojem koži nedostaje vode, ali i dalje proizvodi ulje. Moguće da je genetski, ali i uzrokovano okolinom. Kod dehidrirane kože uvijek imate osjećaj da vas zateže, ali i ljušti se. Česta je pojava kod ljudi koji imaju masnu kožu sklonu aknama jer obično koriste snažna sredstva za čišćenje lica koja “popiju” svu vodu iz kože. 

Kako spriječiti dehidraciju kože?

Problem je u tome što možete piti dovoljno vode, ali nikada nećete popiti dosta kako bi koža bila u dobrom stanju, dakle najbolje je koristiti prava sredstva kako bi joj pomogli. 

Kako je liječiti?

Trebate paziti kada birate hidratantne kreme. Koristite one koje u sebi imaju glicerin i hijaluronsku kiselinu, jer ti sastojci privlače vodu i zadržavaju je u koži. Nemojte često raditi piling jer bi moglo pojačati dehidraciju. Čistite kožu s gelovima koji u sebi nemaju sulfate. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo