Istraživačica mikrobioma otkriva što jede za zdravlje crijeva, bez puno odricanja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Istraživačica mikrobioma otkriva što jede za zdravlje crijeva, bez puno odricanja

Shutterstock

Hannah Holscher, registrirana dijetetičarka i istraživačica mikrobioma, čiji rad pomaže u informiranju o tome kako se netko treba hraniti da bi održao ili poboljšao svoje zdravlje i dobrobit, otkriva kako izgleda njezina prehrana kojim nastoji održati zdrava crijeva.

Hannah Holscher, registrirana dijetetičarka i istraživačica mikrobioma, ujedno je i ravnateljica Laboratorija za prehranu i ljudski mikrobiom u kojem s timom analizira biološke uzorke poput krvi, stolice i urina te probiru velike skupove podataka iz postojećih istraživanja mikrobioma kako bi bolje razumjeli kako mikrobi u našem tijelu mogu razgraditi komponente u hrani koje naši enzimi ne mogu probaviti.

Njezin rad pomaže u informiranju o tome kako se netko treba hraniti da bi održao ili poboljšao svoje zdravlje i dobrobit, a evo što jede ona kako bi održala zdrava crijeva.

Strogoća u prehrani samo mi oduzima radost u hrani, a ja volim radost hrane i kuhanja i isprobavanja novih stvari, kaže Holscher.

Shutterstock

Ipak, o jednoj je stvari, kaže ona, jako važno strogo voditi računa, a to je da crijeva imaju omiljenu hranu, a ta hrana su vlakna.

Ja pokušavam unijeti preporučenu količinu vlakana svaki dan, što je oko 25 grama. Jako se trudim dati prednost konzumiranju različitih namirnica biljnog podrijetla: voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki

Neke namirnice koje su bogate vlaknima uključuju lisnato povrće, bobičasto voće, jabuke, avokado i chia sjemenke.

Shutterstock

Evo kako Holscher jede svaki dan kako bi unijela dovoljno vlakana i održala rad crijeva.

Doručak

Holscher svoj dan započinje hranom bogatom dijetalnim vlaknima ili probioticima. Njezin prvi obrok u danu obično uključuje nešto poput:

  • Zob s cjelovitim zrnom, chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, mlijekom, bobičastim voćem i medom odstajala preko noći
  • Žitarice bogate vlaknima
  • Jogurt i granola
Shutterstock

Ručak

Umjesto obilnog obroka, Holscher u vrijeme ručka obično konzumira lagani obrok ili bolje rečeno međuobrok poput jabuka, naranči, banana, celera, mrkve, oraha…

Shutterstock

Ovi limun-borovnica muffini od zobenih pahuljica dobar su izvor vlakana

Večera

Večera zna biti jako zanimljiva, kaže ona.

Na meniju su najčešće jela s mahunarkama i puno začina kao što su slanutak, leća, kurkuma, piletina, avokado, crni grah, salsa od kukuruza i luka koje uvijek jede uz puno salate.

Shutterstock

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo