Hannah Holscher, registrirana dijetetičarka i istraživačica mikrobioma, čiji rad pomaže u informiranju o tome kako se netko treba hraniti da bi održao ili poboljšao svoje zdravlje i dobrobit, otkriva kako izgleda njezina prehrana kojim nastoji održati zdrava crijeva.
Hannah Holscher, registrirana dijetetičarka i istraživačica mikrobioma, ujedno je i ravnateljica Laboratorija za prehranu i ljudski mikrobiom u kojem s timom analizira biološke uzorke poput krvi, stolice i urina te probiru velike skupove podataka iz postojećih istraživanja mikrobioma kako bi bolje razumjeli kako mikrobi u našem tijelu mogu razgraditi komponente u hrani koje naši enzimi ne mogu probaviti.
Njezin rad pomaže u informiranju o tome kako se netko treba hraniti da bi održao ili poboljšao svoje zdravlje i dobrobit, a evo što jede ona kako bi održala zdrava crijeva.
Strogoća u prehrani samo mi oduzima radost u hrani, a ja volim radost hrane i kuhanja i isprobavanja novih stvari, kaže Holscher.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2020/10/b0ddd321c10e267b368342274dcfbb64-720x480.jpg)
Ipak, o jednoj je stvari, kaže ona, jako važno strogo voditi računa, a to je da crijeva imaju omiljenu hranu, a ta hrana su vlakna.
Ja pokušavam unijeti preporučenu količinu vlakana svaki dan, što je oko 25 grama. Jako se trudim dati prednost konzumiranju različitih namirnica biljnog podrijetla: voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki
Neke namirnice koje su bogate vlaknima uključuju lisnato povrće, bobičasto voće, jabuke, avokado i chia sjemenke.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2010/01/63ef8e994d7cc90158715b6bc2e824fa-720x480.jpg)
Evo kako Holscher jede svaki dan kako bi unijela dovoljno vlakana i održala rad crijeva.
Doručak
Holscher svoj dan započinje hranom bogatom dijetalnim vlaknima ili probioticima. Njezin prvi obrok u danu obično uključuje nešto poput:
- Zob s cjelovitim zrnom, chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, mlijekom, bobičastim voćem i medom odstajala preko noći
- Žitarice bogate vlaknima
- Jogurt i granola
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2016/07/cfade501ffa945bc5351fdcfd56de0fa-720x480.jpg)
Ručak
Umjesto obilnog obroka, Holscher u vrijeme ručka obično konzumira lagani obrok ili bolje rečeno međuobrok poput jabuka, naranči, banana, celera, mrkve, oraha…
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2020/10/5dc5fd9472e37322dc925bbad7857df3-720x480.jpg)
Ovi limun-borovnica muffini od zobenih pahuljica dobar su izvor vlakana
Večera
Večera zna biti jako zanimljiva, kaže ona.
Na meniju su najčešće jela s mahunarkama i puno začina kao što su slanutak, leća, kurkuma, piletina, avokado, crni grah, salsa od kukuruza i luka koje uvijek jede uz puno salate.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2018/11/40c30da439f91db02f931b2c6f7e2960-720x480.jpg)
A. H.