Mnogi je smatraju samo kaloričnom zimskom poslasticom, no vruća čokolada može biti puno više od toga ako se pravilno pripremi. Istražili smo znanstvene dokaze iza ovog utješnog napitka i otkrili iznenađujuće prednosti za zdravlje, ali i zamke koje treba izbjegavati.
Kad temperature padnu i dani postanu kraći, rijetko što pruža utjehu poput šalice tople, guste čokolade, no uz taj užitak često dolazi i osjećaj krivnje zbog unosa kalorija. Ipak, stručnjaci i nutricionisti donose vijesti koje će razveseliti sve ljubitelje ovog napitka jer se u njemu, ovisno o pripremi, krije mnogo više od samog šećera i mlijeka. Ključ leži u osnovnom sastojku, kakau, koji je prava riznica moćnih spojeva i često se naziva superhranom. Istraživanja pokazuju da je kakao iznimno bogat flavonoidima, prirodnim antioksidansima koji imaju sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu. Zanimljivo je da se ti antioksidansi oslobađaju i postaju još potentniji upravo zagrijavanjem, čineći vruću čokoladu potencijalno zdravijom opcijom od obične pločice čokolade, pa čak i od zelenog čaja ili crnog vina u određenim kontekstima, pod uvjetom da se ne utope u moru rafiniranog šećera.
Eliksir za mozak
Redovita, ali umjerena konzumacija ovog napitka može imati značajne benefite za vaš kardiovaskularni sustav. Flavonoidi iz kakaa pomažu u opuštanju krvnih žila, poboljšavaju cirkulaciju i mogu doprinijeti snižavanju krvnog tlaka te razine “lošeg” LDL kolesterola, čime se dugoročno štiti zdravlje srca i smanjuje rizik od ozbiljnih oboljenja. Osim što čuva srce, vruća čokolada djeluje i kao pravi eliksir za mozak jer poboljšan protok krvi osigurava bolju opskrbu kisikom, što može rezultirati boljom koncentracijom, pamćenjem i općenito oštrijim kognitivnim funkcijama.

Nije slučajnost da posežemo za čokoladom kada se osjećamo loše ili iscrpljeno, jer ovaj napitak dokazano podiže raspoloženje složenim kemijskim procesima u mozgu. Kakao sadrži spojeve poput feniletilamina koji potiču lučenje endorfina i serotonina, poznatih kao hormoni sreće i opuštanja, dok teobromin djeluje kao blagi stimulans koji povećava budnost bez neugodne nervoze i “jittersa” koju kod nekih ljudi izaziva kava. Uz to, prava vruća čokolada iznenađujuće je dobar izvor esencijalnih minerala poput magnezija, koji je ključan za funkciju mišića i živaca te smanjenje stresa, ali i željeza, kalija i cinka koji jačaju imunitet. Ovi nutrijenti čine je izvrsnim saveznikom tijekom hladnih zimskih mjeseci kada smo podložniji raznim infekcijama i sezonskom padu raspoloženja.
Komercijalni praškovi i gotovi napici u kafićima često su prepuni dodanih šećera, glukoznih sirupa i nezdravih masnoća, gdje jedna šalica može sadržavati i preko 240 kalorija, a u ekstremnim slučajevima sa šlagom i dodacima ta brojka raste drastično.
Iako sve ovo zvuči idilično, postoji velika zamka u načinu pripreme i odabiru namirnica jer nije svaka vruća čokolada eliksir zdravlja. Komercijalni praškovi i gotovi napici u kafićima često su prepuni dodanih šećera, glukoznih sirupa i nezdravih masnoća, gdje jedna šalica može sadržavati i preko 240 kalorija, a u ekstremnim slučajevima sa šlagom i dodacima ta brojka raste drastično. Takve verzije poništavaju sve zdravstvene prednosti kakaa i mogu dovesti do debljanja, karijesa i naglih skokova šećera u krvi. Stoga je važno razlikovanje desertne “bombe” od nutritivno vrijednog napitka napravljenog od tamne čokolade s visokim udjelom kakaa ili nezaslađenog kakao praha, jer upravo kvaliteta sirovine diktira hoćete li unijeti lijek ili otrov za metabolizam.
Kako izvući maksimum iz svake šalice
Da biste uživali u zdravstvenim blagodatima bez grižnje savjesti, pripremu preuzmite u svoje ruke koristeći isključivo kvalitetne sastojke. Umjesto punomasnog mlijeka i vrhnja, možete koristiti biljne alternative poput bademovog ili zobenog mlijeka koje smanjuju kalorijsku vrijednost, a slatkoću prilagodite dodavanjem minimalne količine meda, javorovog sirupa ili stevije umjesto rafiniranog bijelog šećera. Dodavanje začina poput cimeta ne samo da obogaćuje okus i daje blagdansku notu, već pretvara vašu omiljenu poslasticu u funkcionalan napitak koji hrani tijelo i dušu, a ne samo prazne kalorije.
( Ordinacija.hr )




