Je li vruća čokolada zapravo zdrava za vaše srce i mozak? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Je li vruća čokolada zapravo zdrava za vaše srce i mozak?

Da biste uživali u zdravstvenim blagodatima bez grižnje savjesti, pripremu preuzmite u svoje ruke koristeći isključivo kvalitetne sastojke.

Mnogi je smatraju samo kaloričnom zimskom poslasticom, no vruća čokolada može biti puno više od toga ako se pravilno pripremi. Istražili smo znanstvene dokaze iza ovog utješnog napitka i otkrili iznenađujuće prednosti za zdravlje, ali i zamke koje treba izbjegavati.

Kad temperature padnu i dani postanu kraći, rijetko što pruža utjehu poput šalice tople, guste čokolade, no uz taj užitak često dolazi i osjećaj krivnje zbog unosa kalorija. Ipak, stručnjaci i nutricionisti donose vijesti koje će razveseliti sve ljubitelje ovog napitka jer se u njemu, ovisno o pripremi, krije mnogo više od samog šećera i mlijeka. Ključ leži u osnovnom sastojku, kakau, koji je prava riznica moćnih spojeva i često se naziva superhranom. Istraživanja pokazuju da je kakao iznimno bogat flavonoidima, prirodnim antioksidansima koji imaju sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu. Zanimljivo je da se ti antioksidansi oslobađaju i postaju još potentniji upravo zagrijavanjem, čineći vruću čokoladu potencijalno zdravijom opcijom od obične pločice čokolade, pa čak i od zelenog čaja ili crnog vina u određenim kontekstima, pod uvjetom da se ne utope u moru rafiniranog šećera.

Eliksir za mozak

Redovita, ali umjerena konzumacija ovog napitka može imati značajne benefite za vaš kardiovaskularni sustav. Flavonoidi iz kakaa pomažu u opuštanju krvnih žila, poboljšavaju cirkulaciju i mogu doprinijeti snižavanju krvnog tlaka te razine “lošeg” LDL kolesterola, čime se dugoročno štiti zdravlje srca i smanjuje rizik od ozbiljnih oboljenja. Osim što čuva srce, vruća čokolada djeluje i kao pravi eliksir za mozak jer poboljšan protok krvi osigurava bolju opskrbu kisikom, što može rezultirati boljom koncentracijom, pamćenjem i općenito oštrijim kognitivnim funkcijama.

Kakao sadrži spojeve poput feniletilamina koji potiču lučenje endorfina i serotonina, poznatih kao hormoni sreće i opuštanja, dok teobromin djeluje kao blagi stimulans koji povećava budnost bez neugodne nervoze.

Nije slučajnost da posežemo za čokoladom kada se osjećamo loše ili iscrpljeno, jer ovaj napitak dokazano podiže raspoloženje složenim kemijskim procesima u mozgu. Kakao sadrži spojeve poput feniletilamina koji potiču lučenje endorfina i serotonina, poznatih kao hormoni sreće i opuštanja, dok teobromin djeluje kao blagi stimulans koji povećava budnost bez neugodne nervoze i “jittersa” koju kod nekih ljudi izaziva kava. Uz to, prava vruća čokolada iznenađujuće je dobar izvor esencijalnih minerala poput magnezija, koji je ključan za funkciju mišića i živaca te smanjenje stresa, ali i željeza, kalija i cinka koji jačaju imunitet. Ovi nutrijenti čine je izvrsnim saveznikom tijekom hladnih zimskih mjeseci kada smo podložniji raznim infekcijama i sezonskom padu raspoloženja.

Komercijalni praškovi i gotovi napici u kafićima često su prepuni dodanih šećera, glukoznih sirupa i nezdravih masnoća, gdje jedna šalica može sadržavati i preko 240 kalorija, a u ekstremnim slučajevima sa šlagom i dodacima ta brojka raste drastično.

Iako sve ovo zvuči idilično, postoji velika zamka u načinu pripreme i odabiru namirnica jer nije svaka vruća čokolada eliksir zdravlja. Komercijalni praškovi i gotovi napici u kafićima često su prepuni dodanih šećera, glukoznih sirupa i nezdravih masnoća, gdje jedna šalica može sadržavati i preko 240 kalorija, a u ekstremnim slučajevima sa šlagom i dodacima ta brojka raste drastično. Takve verzije poništavaju sve zdravstvene prednosti kakaa i mogu dovesti do debljanja, karijesa i naglih skokova šećera u krvi. Stoga je važno razlikovanje desertne “bombe” od nutritivno vrijednog napitka napravljenog od tamne čokolade s visokim udjelom kakaa ili nezaslađenog kakao praha, jer upravo kvaliteta sirovine diktira hoćete li unijeti lijek ili otrov za metabolizam.

Kako izvući maksimum iz svake šalice

Da biste uživali u zdravstvenim blagodatima bez grižnje savjesti, pripremu preuzmite u svoje ruke koristeći isključivo kvalitetne sastojke. Umjesto punomasnog mlijeka i vrhnja, možete koristiti biljne alternative poput bademovog ili zobenog mlijeka koje smanjuju kalorijsku vrijednost, a slatkoću prilagodite dodavanjem minimalne količine meda, javorovog sirupa ili stevije umjesto rafiniranog bijelog šećera. Dodavanje začina poput cimeta ne samo da obogaćuje okus i daje blagdansku notu, već pretvara vašu omiljenu poslasticu u funkcionalan napitak koji hrani tijelo i dušu, a ne samo prazne kalorije.

( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo