Iako je mnogi pamte kao povrće koje su morali jesti u djetinjstvu, brokula je zapravo moćna riznica nutrijenata. Njezini spojevi, predvođeni sulforafanom, nude nevjerojatnu zaštitu organizmu, od jačanja imuniteta do aktivne borbe protiv kroničnih bolesti.
Brokula s pravom nosi titulu superhrane. Ovo povrće, koje podsjeća na minijaturno drvo, prepuno je esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna, folate te vitamine C i K, a istovremeno je siromašno kalorijama. Jedna šalica sirove brokule sadrži više vitamina C od naranče, no njezina prava snaga leži u jedinstvenim bioaktivnim spojevima koji pružaju zaštitu na staničnoj razini.
Ključan je sulforafan
Najistaknutija dobrobit brokule leži u njezinoj snažnoj ulozi u prevenciji raka, što je prvenstveno zasluga spoja zvanog sulforafan. Ovaj moćni antioksidans, koji nastaje kada se brokula žvače, potiče enzime koji detoksiciraju kancerogene tvari, izaziva programiranu smrt stanica raka te zaustavlja njihovo širenje. Studije povezuju unos povrća iz porodice krstašica sa smanjenim rizikom od razvoja raka dojke, prostate, bubrega i debelog crijeva. Uz sulforafan, i drugi spojevi doprinose ovim svojstvima, čineći brokulu ključnim saveznikom u “zelenoj kemoprevenciji”.
Zdravlje srca i krvožilnog sustava još je jedno područje gdje brokula pokazuje svoju vrijednost. Obilje vlakana pomaže u smanjenju razine LDL (“lošeg”) kolesterola, čime se sprječava nakupljanje masnih naslaga u arterijama. Visok udio kalija pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok protuupalna svojstva sulforafana dodatno štite arterije od oštećenja, značajno umanjujući rizik od srčanog i moždanog udara. Redovita konzumacija može čak smanjiti nakupljanje kalcija u krvnim žilama.
Njezini nutrijenti štite i sluznicu crijeva, a visoka razina folata čini je važnom namirnicom za trudnice, jer podržava pravilan razvoj fetusa.
Brokula je izvanredan saveznik za probavu i regulaciju šećera u krvi. Sadržaj vlakana potiče redovitost i hrani korisne crijevne bakterije, dok istovremeno usporava apsorpciju šećera, što pomaže u održavanju stabilne razine glukoze. Njezini nutrijenti štite i sluznicu crijeva, a visoka razina folata čini je važnom namirnicom za trudnice, jer podržava pravilan razvoj fetusa.
Zahvaljujući bogatstvu vitamina K i kalcija, brokula igra vitalnu ulogu u održavanju čvrstih kostiju. Vitamin C, prisutan u velikim količinama, potiče proizvodnju kolagena, ključnog za zdravlje kostiju i kože, štiteći je od znakova starenja. Taj isti vitamin C ključan je i za snažan imunološki sustav jer potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Za zdravlje očiju, brokula osigurava karotenoide lutein i zeaksantin koji štite od makularne degeneracije, dok njezini antioksidansi podržavaju i zdravlje mozga, usporavajući kognitivni pad. ( Ordinacija.hr )