Živimo nezavidno brzim tempom pa tako i jedemo; brzo, nesvjesno, uz TV, na pauzi, skrolajući po mobitelu ili na putu prema nečem važnijem od toga da stanemo na 20 minuta i pojedemo u miru.
Kad hranu “usisavamo” bez puno žvakanja, naš probavni sustav dobiva previše posla odjednom. Cijeli sustav organa -želudac, jetra, crijeva – mora raditi jače kako bi razgradio sve te velike zalogaje. To može rezultirati lošijom apsorpcijom hranjivih tvari, nadutošću i drugim probavnim problemima. Dugoročno gledano, ovakvo preopterećenje može loše utjecati na metabolizam, što otežava održavanje zdrave tjelesne težine i normalno funkcioniranje probavnog trakta .
Što piti ako vas muče probava i mučnina? Ova 3 čaja će olakšati simptome
Zašto sporije jedenje može biti prava mala revolucija?
Kad jedemo polako, više žvačemo- time hrana postaje lakša za probavljanje, dajemo tijelu vremena da pripremi probavni trakt na primanje hrane, da se počnu lučiti probavni sokovi i na kraju, možemo pravovremeno osjetiti sitost i stati te spriječiti prejedanje.
Kako usporiti i stvoriti nove navike
Dok sam radila u teretani, kao i većina trenera, naučila sam brzo pojesti između treninga, grupa i smjena. Često bi se osjećala kao da mi zadnjih par zalogaja još uvijek stoji u jednjaku, da nisu stigli doći do želuca. Trbuh me znao boljeti tokom cijelog treninga koji sam vodila, kiselina se dizala i bila sam užasno naduta. Nije mi bilo ni na kraj pameti da je uzrok svemu tome činjenica da ne jedem tj. ne posvećujem se obrocima kako bi trebala, da trebam malo stati i uzeti si vremena za sebe u smislu pauze i predaha.
Shvatila sam u čemu je “kvaka” nakon što sam počela čitati o nadutosti i probavnim smetnjama koje su postale sve učestalije. Na moje iznenađenje, najviše su mi pomogle knjige o mindfulnessu koje sam čitala iz sasvim drugih razloga.
Kroz štiva kao što je Unutarnje inženjerstvo od Sadhgurua, shvatila sam da je svjesnost i prisutnost u sadašnjem trenutku jedini ispravan način življenja. Prošlost je prošla, budućnost se još nije dogodila. Što nam drugo preostaje osim toga da budemo prisutni tu u ovom trenutku sad?
To je najzdravije što možete učiniti za sebe. Tako ćete uspjeti stati, usporiti i doživjeti ono što je oko vas, što je pred vama (na tanjuru) sve ćete početi raditi malo ljepše i nježnije.
5 namirnica koje treba izbjegavati ako vas muči probava, i 5 koje biste trebali jesti
Trikovi koji su meni pomogli da iskultiviram naviku sporijeg jedenja:
- Stvaranje atmosfere
Postavljanje tanjura, odabir lijepih čaša, ili jednostavno sjedanje za stol, može potpuno promijeniti doživljaj obroka. Kad je atmosfera ugodna, prirodno ćemo poželjeti uživati i provesti više vremena za stolom. Nemojte hranu samo natrpati na tanjur, složite lijepo, aranžirajte malo, ne traje to dugo, max 3-4 minute, a kad sjednete za taj tanjur, osjećaj će biti drugačiji. Poseban, jer ipak ste svjesno napravili nešto lijepo za sebe.
- Opuštanje prije jela
Uvođenje male rutine prije jela može biti odličan način za usporavanje i . Na primjer, prije svakog obroka napravi nekoliko dubokih udaha ili kratku pauzu. Pokušaj sjesti, smiriti misli, možda čak zatvoriti oči i zamisliti kako ćeš uživati u svakom zalogaju.
- Podijeli obrok na dijelove
Umjesto da jedeš sve odjednom, pokušaj podijeliti tanjur na male dijelove i jesti jedan po jedan. Počni s jednim segmentom tanjura, posveti mu pažnju, a zatim prijeđi na sljedeći. Ovakva praksa može promijeniti cijelo iskustvo, dajući ti osjećaj da uživaš u više različitih “mini obroka.”
- Igra s okusima i teksturama
Kad jedeš polako, imaš priliku doživjeti svaki okus na potpuno novi način. Pokušaj primijetiti razliku između hrskave mrkve, kremastog pirea ili slatke svježine rajčice. Takva usmjerenost na različite teksture i okuse može ti pomoći da jedeš sporije i uživaš u svakom zalogaju.
- Koristi štapiće za jelo (iako možda nisi vičan/na)
Ako nisi navikao/la jesti štapićima, ovo može biti odličan način da se usporiš. Štapići zahtijevaju preciznost i pažnju, pa kad njima jedeš, gotovo automatski usporavaš.
- Odloži pribor između zalogaja sa strane
Čini se kao sitnica, ali ostavljanje vilice ili žlice između svakog zalogaja može napraviti veliku razliku. Nakon što uzmeš zalogaj, spusti pribor na tanjur, osjeti okus hrane, prožvači i tek onda ponovno podigni pribor.
- Pronađi inspiraciju u okusu
Pravi užitak u hrani dolazi kad dozvolimo sebi da istražujemo. Uzmi trenutak da primijetiš što ti se najviše sviđa kod obroka. Je li to svježina povrća? Možda kremasta tekstura umaka? Ovakva svjesnost o okusu ne samo da usporava jelo, već i potiče užitak.
- Podijeli s nekim obrok, u dvoje je uvijek ljepše
Lakše je odvojiti pažnju od tanjura kad imate zanimljivog sugovornika. Zalogaj pa malo razgovora, pa gutljaj (vina) pa zalogaj, pa opet malo razgovora.
12 najhranjivijih namirnica kojima možete počastiti svoje tijelo
- Prakticiraj zahvalnost – my favourite
Ovo mi je najviše pomoglo. Razmišljanje o ljudima i procesima koji su doveli hranu do mog tanjura. Zahvalnost može promijeniti perspektivu – obrok postaje iskustvo, a ne samo “zadovoljavanje gladi”. Kad na ovaj način pristupimo hrani, automatski nam uživati postaje prirodnije sporije i svjesnije.
Dok žvačete, u sebi si nabrajate što sve jedete u toj salati ili jabuci. Jedete sunce, oblake, zvijezde, kišu, zemlju iz koje je izrasla, energiju i rad koji su uloženi… sve je to u toj salati, u toj jabuci. Sad više nije to samo granny smith,, nije više puterica na tanjuru, sad je to svemir.
- Mindful eating tehnike
Mindful eating je praksa u kojoj pokušavamo u potpunosti doživjeti hranu koju jedemo. Fokusiraj se na svaki zalogaj, okus, miris i osjećaj koji ti pruža. Ako ti je teško ostati prisutan, pokušaj brojati žvakanje – neka svaki zalogaj traje barem 20-ak žvakanja.
Mali koraci, velike promjene
Svaki od ovih koraka može djelovati kao mala stvar, hrpa sitnica, ali njihov utjecaj na tijelo i um brzo postane zamjećen. Kad počneš prakticirati ove metode, barem jednu, sigurno ćeš primijetiti koliko ti je obrok postao iskustvo i zapravo selfcare ritual, a ne usputna obaveza i nekontrolirano “trpanje” hrane u sebe. Počni polako, koristi one metode koje ti najviše odgovaraju i vidi kako usporavanje, prisutnost u trenutku mijenja tvoj odnos prema hrani.