Saznajte kako ublažiti žgaravicu pomoću lijekova, prirodnih preparata i promjena u načinu života te spriječiti komplikacije poput GERB-a i upale jednjaka.
Postoje lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju žgaravice, ali možete si olakšati simptome i promjenama u načinu života te prirodnim preparatima. Jedan često korišten “prirodni” lijek protiv žgaravice je kalcij, koji je također aktivni sastojak mnogih bezreceptnih antacida. Ako primijetite da redovito koristite antacide i žgaravica se javlja više puta tjedno, važno je posjetiti liječnika.
Takvi simptomi mogu ukazivati na GERB (gastroezofagealnu refluksnu bolest) ili na druge probleme poput peptičkog ulkusa. Česta žgaravica može dovesti do dugotrajnih komplikacija, uključujući upalu i suženje jednjaka. U rijetkim slučajevima može povećati i rizik od raka jednjaka. Kontrola refluksa kiseline može značajno smanjiti rizik od ovih komplikacija.
Kućni lijekovi koji zaista pomažu
Nema mnogo istraživanja o biljnim lijekovima za žgaravicu. Većina istraživanja, kako piše WebMd, usredotočena je na proizvod koji se zove Iberogast, a koji se sastoji se od 9 različitih biljaka:
- anđelika
- kim
- gorušica
- kamilica
- celandin (rosopas)
- matičnjak
- sladić
- sikavica
- paprena metvica
Ipak, paprena metvica sama može pogoršati simptome. Zato se posavjetujte s liječnikom prije nego što odlučite uzeti bilo koji biljni lijek ili dodatak prehrani,. Neki dodaci mogu imati nuspojave ili lošu interakciju s lijekovima koje već uzimate.

Melatonin
Dodatak koji se koristi za spavanje, smatra se da pomaže u ublažavanju žgaravice. Ali istraživanja su kontradiktorna oko toga je li učinkovit samo za ovaj ili bilo koji drugi gastrointestinalni simptom.
Mlijeko
Možda ste čuli da ispijanje čaše mlijeka može ublažiti žgaravicu. Iako je istina da može pomoći privremeno, hranjive tvari u mlijeku, osobito masnoća, mogu potaknuti želudac da proizvodi više kiseline.
Žvakanje žvakaće
Možda zvuči čudno, ali žvakaća guma potiče proizvodnju sline, koja djeluje kao bloker kiseline. Osim toga, žvakaća guma tjera vas da gutate češće, što gura te neugodne kiseline natrag iz vašeg jednjaka. Kad odaberete pakiranje žvakaćih guma, samo pazite da ne sadrži šećer kako biste zaštitili i svoje zube.
Pazite što jedete
Izbjegavajte određene namirnice koje izazivaju žgaravicu, ali pripazite i na pepermint, kofein, gazirana pića, čokoladu, citruse, rajčice, luk i hranu s visokim udjelom masnoće. Jedite više vlakana kako bi vaš probavni trakt bio pokretan i zdrav.
Smanjite veličinu porcija
Pokušajte jesti pet ili šest malih obroka dnevno, umjesto tri velika. Previše hrane u želucu odjednom veliki je okidač žgaravice.
Pazite kada i kako jedete
Neka vam zadnji obrok bude najmanje dva ili tri sata prije spavanja kako bi vam se želudac imao priliku isprazniti prije nego što legnete. Jedite polako, uzimajući manje zalogaje. To će smanjiti rizik od žgaravice.
Skinite višak kilograma
Višak trbušne masnoće može pritisnuti želudac, potiskujući kiseline gore u jednjak.
Vodite dnevnik
Zapišite što ste jeli i kada su vam se pojavili simptomi žgaravice kako biste mogli odrediti koja je hrana vaš okidač i izbjegavati je.
Bacite cigarete
Pušenje može smanjiti učinkovitost mišića koji zadržava kiselinu u želucu. Zbog ovog i mnogih drugih zdravstvenih razloga, uvijek je savršeno vrijeme za prestanak.
Oprezno s modom
Odbacite pripijene traperice. Preuska odjeća stvara dodatni pritisak na trbuh.
(Ordinacija.hr)