Zdravlje

Zdravlje

Kako stati na kraj neprestanoj žudnji za hranom i riješiti se viška kilograma? Donosimo odgovore stručnjaka

Činjenica je da se ponekad nije lako pridržavati plana o zdravoj ishrani i da je teško utažiti želju za hranom – predstavljamo probiotik najnovije generacije za regulaciju apetita

Do kraja desetljeća u Hrvatskoj bi moglo biti oko milijun pretilih! Prema podacima s konferencije koja je u ožujku održana povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini, hrvatski su građani najdeblji u Europskoj uniji, te čak 65 posto odraslih i oko 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu. Na toj neslavnoj ljestvici je i podatak da Hrvatska među svim zemljama EU, ima i najdeblje muškarce – njih čak 73 posto ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je zastupljenost žena u prekomjernoj tjelesnoj masi manja i iznosi oko 59 posto.

Prave pretilosti u Hrvatskoj je oko 23 posto prema podacima iz EUROSTAT-a iz 2019. godine, a podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako se globalna prevalencija prekomjerne tjelesne mase (BMI ≥ 25 kg/m2) i pretilosti (BMI ≥ 30 kg/m2) utrostručila od 1975. Debljina je jedan od najvećih problema današnjice. Osim što je riječ o bolesti, s debljinom se povezuje povećani rizik za nastanak drugih bolesti kao što su kardiovaskularne, dijabetes tip 2, povećani krvni tlak i brojne druge zloćudne bolesti. Stručnjaci već dugo upozoravaju na ovaj problem, ističući kako se u vrijeme covida, zbog smanjenje tjelesne aktivnosti, broj osoba s prekomjernom težinom povećao. 

Uzroci debljine su kompleksni, no jedan od glavnih je nesrazmjer unesene i potrošene energije. Neaktivan način života, pretjerani unos hrane, konzumiranje alkohola, kao i stres dovode do debljine i drugih rizika po zdravlje. No, kako se izboriti s viškom kilograma, što često zna biti dugotrajan proces, i održavati normalnu tjelesnu težinu?

Promjena životnih navika

Jedan od prvih savjeta svih stručnjaka je – promjena životnih navika. Drugim riječima, potrebno je uvesti uravnoteženu, raznovrsnu prehranu koja uključuje mnogo voća i povrća, proizvoda od žitarica te hranu s malo masnoća. Preporučuje se jesti što više ribe i nemasnog mesa, smanjiti unos soli i šećera, piti dovoljne količine vode te hranu pripremati na zdravije načine – umjesto prženja i pečenja, poželjno je kuhanje u vodi ili na pari.

Shutterstock

Brzu hranu, slatkiše i grickalice potrebno je izbjegavati ili ako je moguće sasvim izbaciti te dnevno konzumirati više manjih obroka. Idealno bi bilo jelovnik isplanirati unaprijed. U dnevnu rutinu potrebno je uvesti i redovitu tjelesnu aktivnost, barem tridesetak minuta dnevno te što više pješačiti, umjesto vrijeme provoditi sjedeći pred ekranom kompjutera ili TV-a.

Činjenica je, međutim, da se ponekad nije lako pridržavati plana o zdravoj ishrani i da je teško utažiti želju za hranom. U tu svrhu postoje razni dodaci prehrani, a potpuna novost na tržištu je EnteroSatys – probiotik najnovije generacije za regulaciju apetita. Ovaj proizvod francuske tvrtke TargEDys temeljen je na novoj generaciji Hafnia alvei HA4597 probiotika i predstavlja prirodno, sigurno i učinkovito rješenje za regulaciju apetita, a ima dokazano djelovanje protiv prekomjerne tjelesne mase. Svrstava ga se u “precizne probiotike”, a to su probiotici koji imaju jasno opisan mehanizam djelovanja, a učinkovitost je potkrijepljena studijama. Tvrtka TargEdys je razvila ovaj proizvod nakon što je u nizu stručnih radova vezanih za pretilost, zabilježeno kako osobe s pretilošću imaju promijenjenu mikrobiotu.

No, kako konzumiranje probiotika može utjecati na osjećaj sitosti?

Dr.sc. Martina Matovinović iz Zavoda za endokrinologiju Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu pojasnila je što su, zapravo, korisni probiotici, zašto ih sve više ljudi uzima, te učinkovitost Hafnia alvei HA4597™  probiotika.

Probiotici i njihovo djelovanje

Probiotici su mikroorganizmi koji imaju korisna svojstva za domaćina. Današnji stil života koji obiluje stresom, rafiniranim ugljikohidratima, manjim unosom povrća, voća, fermentiranih proizvoda uzima svoj danak i dovodi do promijenjene mikrobiote crijeva. Odnos patogene (loše) i probiotske (dobre) mikrobiote treba biti u ravnoteži u organizmu, a nažalost sve ranije navedeno doprinosi manjku probiotske mikrobiote, navela je dr.sc. Matovinović, dodajući kako su, unatoč tome što su probiotici stekli ogromnu popularnost u široj javnosti, njihovi dokazi o učinkovitosti ponekad u neskladu i ostaju heterogeni među medicinskim i znanstvenim zajednicama.

Dr.sc. Martina Matovinović/ Foto: Promo

Pojasnila je kako su mnogobrojni patofiziološki čimbenici pretilosti, a naglasak na mikroorganizme u probavnom sustavu povezuje se s regulacijom apetita i energetskim metabolizmom pokazujući povezanost sastava crijevne mikrobiote sa zdravim ili pretilim fenotipom. Iako molekularni putovi koji povezuju crijevnu mikrobiotu s regulacijom unosa hrane nije u potpunosti shvaćena, jedan od mehanizama je i modulacija sastava crijevne mikrobiote pomoću nadopunjavanja korisnih bakterija za zdravlje čini se kao privlačna nova strategija za prevenciju i liječenje pretilosti.

Tradicionalne probiotičke bakterije koje pripadaju rodovima Lactobacillus, Bifidobacterium i Enterococcus, sami ili u raznim kombinacijama, obično rezultiraju manje-više pozitivnim učincima na zdravlje, bez značajnih promjena na unos hrane i tjelesnu masu, kazala  je dr.sc. Matovinović. 

No, nova generacija Hafnia alvei HA4597™  probiotika pokazala se puno učinkovitijom.

Hormon sitosti

Dr. sc. Matovinović ističe kako postojanje funkcionalne veze između crijevne mikrobiote i regulacije apetita i metabolizma energije ukazuje i istraživanje Hafnia alvei (H. alvei) HA4597™ soj komenzala bakterije iz obitelji Hafniaceae (prije Enterobacteriaceae) koji pokazuje svojstva protiv pretilosti na temelju njegovoj proizvodnji kazeinolitičke proteaze B (ClpB) koji oponaša učinak α-melanocita hormona (α-MSH), ključnog anoreksigenog peptida uključenog u regulaciju apetita. α-MSH je glavni anoreksigeni signal u crijevima i mozgu koji također stimulira i lučenje peptida YY (PYY) u crijevima, jednog od glavnih hormona sitosti. 

Shutterstock

Posebno je zanimljiva Studija o učinkovitosti probiotika s HA koja je uključivala 236 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom koji su praćeni tijekom 12 tjedana.

To je bila prospektivna, dvostruko slijepa, randomizirana studija. Svi ispitanici su dobili standardizirano savjetovanje za -20 posto hipokaloričnu dijetu i zamoljeni su da održavaju svoju uobičajenu tjelesnu aktivnost. Jedna skupina je dobivala dvije kapsule probiotika HA, a u druga skupina placebo. U skupini HA, značajno više ispitanika (+33 posto) je postigao gubitak od barem 3 posto na tjelesnoj masi uz povećani osjećaj sitosti, a primijećen je i veći gubitak obujma struka nakon 12 tjedana u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom nakon umjerene hipokalorične dijete, kazala je dr.sc Matovinović.

Dodala je kako potencijalni mehanizmi djelovanja klasičnih probiotika uključuju resetiranje posljedica disregulacije crijevne mikrobiote, uključujući smanjenje skladištenja masti, poticanja oksidacije masnih kiselina i smanjenja upale niskog stupnja, te da se novi način sprječavanja debljanja može oslanjati na aktivaciju anoreksigenih puteva. 

Zaključak je da rana intervencija kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom s ovim probiotičkim sojem može predstavljati zanimljivu priliku za ograničavanje razvoja prekomjernog debljanja i može ponuditi novu perspektivu za upravljanje tjelesnom težinom. 

Precizni probiotik i prvi rezultati

Osobe s prekomjernom tjelesnom masom su idealni kandidati za uključiti precizni probiotik HA4597® , iako i osobe s pretilosti mogu imati značajne koristi u liječenju pretilosti. S obzirom da je liječenje pretilosti dugotrajna borba i da osim temeljnog liječenja – što uključuje promjenu stila života  i redukcijsku dijetu, te povećanu tjelesnu aktivnost, postoje i različiti modaliteti liječenja koji određuje liječnik, a uključuje farmakološku terapiju lijekovima za liječenje debljine i kiruršku metodu- barijatrijska kirurgija, pri čemu se može uključiti i precizni probiotik EnteroSatys i to samostalno ili kao dodatak ostaloj terapiji. 

Foto: Promo

“Precizni probiotik” HA4597®  utire put prema preciznoj medicini identificiranjem osoba koje reagiraju zahvaljujući personaliziranom pristupu temeljenom na crijevnoj mikrobioti, zaključak je dr.sc. Matovinović. 

Kako bi se uočili rezultati i promjena, EnteroSatys se preporučuje uzimati više od tri mjeseca (tri kutije sa 60 kapsula), a konzumira se dva puta dnevno – najbolje jednu kapsulu uz doručak, a jednu uz ručak. U kliničkoj studiji, nakon tri mjeseca suplementacije i malog kalorijskog ograničenja, gubitak težine u prosjeku je bio 3,6 posto, a u anketi potrošača u kojoj sudionici nisu posebno slijedili dijetu za mršavljenje, gubitak težine je bio sličan, s prosječnim gubitkom težine od 2,97 posto.

EnteroSatys je osvojio nekoliko nagrada, uključujući međunarodno priznatu nagradu Nutralngredients za najbolji probiotik 2021. godine, a na naše tržište stigao je zahvaljujući tvrtki MEDILAB ONE, partneru francuske tvrtke TargEDys. EnteroSatys se može nabaviti u ljekarnama i online. Više informacija potražite na https://www.medilabone.com/novosti/novost-na-trzistu-enterosatys/.

Sadržaj donosimo u suradnji s Medilab One

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo