Zdravlje

Zdravlje

Kegelove vježbe za početnike: kako početi i što očekivati

Kao i svaki drugi mišić u tijelu, mišiće zdjeličnog dna potrebno je vježbati kako bi ostali u formi. Dr. Margo Kwiatkowski objašnjava važnost mišića zdjeličnog dna i Kegelovih vježbi za zdravlje svake žene.

Vježbanje mišića zdjeličnog dna može pomoći kod raznih dijagnoza, uključujući stresnu urinarnu inkontinenciju, prolaps zdjeličnih organa, fekalnu inkontinenciju i oštećenje živaca nakon poroda ili kirurških zahvata kao što je prostatektomija.

Simptomi slabosti mišića zdjeličnog dna mogu biti stresna urinarna inkontinencija, analna inkontinencija (plinovi ili stolica), težina u vaginalnom području i/ili seksualna disfunkcija, kao i gubitak osjeta i erektilna disfunkcija, objašnjava dr. Margo Kwiatkowski.

Kako početi?

Kako biste provjerili mogu li Kegelove vježbe pomoći u liječenju vaših simptoma, potrebno je posjetiti terapeuta zdjeličnog dna koji vas može voditi prema odgovarajućem pristupu i planu liječenja.

Što se događa s tijelom nakon poroda i kako pomažu Kegelove vježbe?

Važno je napomenuti da Kegelove vježbe nisu korisne za sva stanja zdjeličnog dna, stoga je ključno da ih procijeni kvalificirana osoba. Oni koje pate od bolova u zdjelici, zatvora, bolnog spolnog odnosa ili poteškoća s pražnjenjem mjehura možda neće imati koristi od Kegelovih vježbi. Trebali biste posjetiti terapeuta za zdravlje zdjelice prije nego što svojoj dnevnoj rutini dodate Kegelove vježbe, kaže dr. Kwiatkowski.

Kako izvoditi Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe mogu se izvoditi u različitim položajima i s različitim pokretima tijela. Da biste započeli i provjerili kontrahirate li mišiće ispravno, vježbajte ležanje na leđima sa savijenim koljenima. Kontrakcije zdjeličnog dna ne uključuju prekomjernu aktivaciju mišića unutarnje strane bedara (aduktora), kukova (glutealnih mišića) ili mišića trbuha.

Mišići koje stežete nalaze se između stidne kosti sprijeda, trtice straga i dvije sjedeće kosti sa strane.

Zamislite da zaustavljate protok urina ili zadržavate plin. Još jedan koristan savjet je da zamislite kako ispijate sok kroz slamku povlačeći mišiće zdjeličnog dna zajedno i prema gore. Osjetit ćete kako se mišići zatežu i podižu u tijelo, a ne prema dolje. Također, može biti korisno promatrati se u zrcalu kako biste provjerili pravilnu aktivaciju mišića. U zrcalu ćete vidjeti kako se perineum (tkivo između vagine i anusa ili skrotuma i anusa) podiže u tijelo. Vaginalni otvor i anus mogu se malo zatvoriti. Zapamtite, svi ostali mišići trebaju ostati opušteni, objasnila je za Intiminu dr. Kwiatkowski.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo