Zdravlje

Zdravlje

Koliko zapravo kirurške maske djeluju u borbi protiv gripe?

Panika oko gripe za ovu godinu je na vrhuncu, a među ostalim načinima za prevenciju, neki nose i kirurške maske

U Hrvatskoj je, zaključno sa 7. siječnja 2018. godine, službeno registrirano ukupno 3845 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2684) stiglo u 1. tjednu 2018. godine, kaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Šmrcate, kišete, boli vas grlo… Saznajte radi li se o gripi ili prehladi

Neki se cijepe, drugi se drže bakinih narodnih savjeta, a na kraju je najbitnije da ne idete u gužve, ako možete, te da redovito perete ruke. No neki vjeruju i u kirurške maske. 

Koliko one zapravo djeluju? 

Liječnici kažu da kirurške maske mogu pomoći u prevenciji gripe. Kako se ona prenosi kapljično, logično je da će maska pomoći da virus ne dođe do druge osobe. Može se nabaviti u svim ljekarnama, a ne treba biti neka posebna vrsta maske kako bi pomogla. 
Najbolje je koristiti one koje se bacaju nakon korištenja. Ako se maska namoči, a to će se dogoditi jer u nju dišete pa se stvara kondenzacija, efektivnost joj se smanjuje. 

No zapamtite – maske nisu 100 posto efektivne! One su zapravo samo dodatno sredstvo obrane protiv gripe, ali ne i primarno. Kako biste spriječili širenje gripe, obavezno ostanite kod kuće ako ste zaraženi. Stavljajte ruku preko usta ako kišete i kašljete i perite ruke! 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo