Novo istraživanje pokazuje da ekstrakt češnjaka u tekućini za ispiranje usta može biti jednako učinkovit kao klorheksidin u borbi protiv štetnih bakterija, ali s manje nuspojava.
Češnjak, osim što je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, mogao bi pomoći i u borbi protiv štetnih bakterija u ustima. Novo istraživanje, piše ScienceAlert, sugerira da tekućina za ispiranje usta s ekstraktom češnjaka može biti jednako učinkovita kao klorheksidin, trenutačni zlatni standard među sredstvima za ispiranje usta, ali s manje nuspojava.
Pregled koji su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima analizirao je podatke iz pet prethodnih studija koje su uspoređivale antibakterijska svojstva češnjaka i klorheksidina kod ljudi.
Moć koncentracije: jači češnjak, bolji učinak
Rezultati pokazuju da je tekućina za ispiranje usta na bazi ekstrakta češnjaka doista usporediva s klorheksidinskim pripravcima kada je riječ o smanjenju štetnih oralnih bakterija, osobito Mutans Streptococci (MS) – bakterija koja je glavni uzrok nastanka karijesa.

– Klorheksidin se široko koristi kao standardno sredstvo za ispiranje usta, no povezan je s nuspojavama i rizikom od razvoja antimikrobne rezistencije. Ekstrakt češnjaka može biti održiva alternativa, osobito u višim koncentracijama – navode istraživači.
Koncentracija je važna, pokazalo je istraživanje. U studijama je 0,2-postotna otopina klorheksidina bila učinkovitija od 2,5-postotnog češnjaka u smanjenju MS bakterija u soku, no kada se koncentracija češnjaka povećala na 3%, češnjak je nadmašio klorheksidin.
Nuspojave tekućine od češnjaka
Ipak, nisu sve strane priče pozitivne. Tekućina za ispiranje usta od češnjaka može izazvati nuspojave poput jakog okusa, neugodnog zadaha, te pojačanog osjećaja ljutine i peckanja u ustima. Iako su ove nuspojave uglavnom blaže od onih koje izaziva klorheksidin, poput mrlja na zubima, važno je uzeti ih u obzir jer mogu odbiti ljude od redovite upotrebe.
Što se tiče zabrinutosti oko klorheksidina i antimikrobne rezistencije, prethodne studije sugeriraju da dugotrajna ili česta izloženost može povećati otpornost bakterija na kemikaliju i čak na antibiotike.
– Ova ograničenja izazvala su rastuću zabrinutost i naglasila potrebu za sigurnijim i jednako učinkovitijim alternativama – pišu istraživači.
Češnjak kao prirodni saveznik zdravlja
Češnjak se stoljećima koristi kao prirodni lijek za različite tegobe. Njegove dobrobiti poznate su već nekoliko tisuća godina, a drevne civilizacije poput Rima, Egipta i Kine samostalno su otkrile da češnjak može pomoći u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti.
Glavna dobrobit češnjaka dolazi od alicina, spoja koji nastaje kada se češnjak sjecka ili gnječi. Alicin ometa rast bakterija i smanjuje stres na stanice, a upravo on češnjaku, ali i dahu onih koji ga jedu, daje karakterističan miris.

U budućnosti bi češnjak mogao postati temelj tekućine za ispiranje usta koja smanjuje karijes i poboljšava oralno zdravlje, no prije nego što se to dogodi, potrebna su veća istraživanja. Dosadašnji pregled obuhvatio je samo pet studija s malim brojem sudionika.
– Potrebne su daljnje kliničke studije s većim uzorcima i duljim praćenjem kako bi se potvrdila učinkovitost i poboljšala klinička primjenjivost – zaključuju znanstvenici. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Herbal Medicine.
(Ordinacija.hr)




