Novo istraživanje pokazuje da kombinacija ovih napitaka u pravom omjeru može smanjiti rizik od smrtnosti i podržati zdravlje srca, krvnih žila i metabolizma.
Dovoljan unos tekućine jedan je od temelja zdravlja. Voda pomaže tijelu da održava ravnotežu tekućina (homeostazu), regulira tjelesnu temperaturu, potiče metabolizam i omogućuje prijenos hranjivih tvari. No, da biste se pravilno hidrirali, nije nužno piti samo običnu vodu.
Novo istraživanje objavljeno u uglednom British Journal of Nutrition pokazalo je da uravnotežena kombinacija vode, kave i čaja može biti povezana s dužim životnim vijekom.
Znanstvenici su, piše Medical News Today, otkrili da osobe koje dnevno popiju između sedam i osam napitaka, uključujući vodu, kavu i čaj, imaju 28% manji rizik od smrti od svih uzroka, u usporedbi s onima koji konzumiraju manje od četiri napitka dnevno.
Istraživanje na više od 180.000 ljudi
U studiji su korišteni podaci iz britanske biomedicinske baze UK Biobank, koja sadrži informacije o zdravlju i životnim navikama stotina tisuća ljudi.
Uključeno je 182.770 odraslih osoba koje su u više navrata ispunjavale 24-satne prehrambene upitnike, na temelju kojih su istraživači izračunali njihov prosječan dnevni unos vode, kave i čaja.

Sudionici su praćeni oko 13 godina, tijekom kojih su bilježeni slučajevi bolesti i smrtnosti. Nakon obrade podataka, istraživači su otkrili da optimalan dnevni unos uključuje kombinaciju svih triju napitaka, pri čemu je najpovoljniji omjer bio približno 2:3 u korist čaja.
Osobe koje su konzumirale oko sedam do osam napitaka dnevno, uključujući kavu, čaj i vodu, imale su najniži rizik od smrti. Još zanimljivije, najkorisniji učinak postignut je uravnoteženim unosom, a ne isključivo jednim napitkom. Ta kombinacija bila je povezana s manjim rizikom smrti od svih uzroka, ali i s manjim rizikom od srčanih i probavnih bolesti. Dakle, nije važno samo što pijemo, nego i kako to uravnotežujemo – objašnjava dr. Thomas M. Holland, liječnik i istraživač s RUSH Institute for Healthy Aging u Chicagu.
Hidratacija ostaje temelj zdravlja
Dr. Holland ističe da voda ostaje temelj svakog zdravog režima.
Svaka stanica u tijelu ovisi o vodi kako bi funkcionirala. Voda podržava metabolizam, regulaciju temperature i prijenos hranjivih tvari – naglašava.
Ipak, napominje da ovo istraživanje pokazuje nešto važno, odnosno da je, kao i kod prehrane, važna i kvaliteta tekućina koje unosimo.
Ne moramo se ograničiti samo na vodu. I kava te čaj mogu doprinijeti zdravlju ako ih konzumiramo umjereno i promišljeno.
Znanstvena pozadina i moguća objašnjenja
Kava i čaj sadrže brojne bioaktivne tvari s dokazanim blagotvornim učincima. Kava obiluje flavonoidima, klorogenskom kiselinom i trigonelinom, koji mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti upalu i djelovati antioksidativno.

S druge strane, čaj, osobito zeleni i crni, sadrži katehine i flavonoide koji štite krvne žile, poboljšavaju cirkulaciju i mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Kava i čaj zajedno mogu djelovati sinergijski. Spojevi u svakom od njih nadopunjuju i pojačavaju učinke drugog – objašnjava Holland.
Prethodna istraživanja također potvrđuju ove nalaze. Jedan pregled studija iz 2021. godine pokazao je da do četiri šalice kave dnevno ne samo da je sigurno, nego i može pomoći u prevenciji upalnih i oksidativnih stanja, poput pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.
Isto tako, redovito pijenje čaja povezano je s manjim rizikom od ateroskleroze, koronarne bolesti srca i ranog starenja.
Nije svejedno kako pripremate svoj napitak
Eamon Laird, doktor znanosti i predavač ljudske prehrane na Atlantskom tehnološkom sveučilištu u Irskoj, koji nije sudjelovao u istraživanju, hvali njegovu metodologiju, ali upozorava na nekoliko važnih ograničenja.
Iako je istraživanje dobro osmišljeno, 24-satna prisjećanja ovise o točnosti sjećanja sudionika, a ponekad mogu odražavati ono što ispitanici misle da bi istraživači željeli čuti. Također, detalji poput korištenih marki, količina i načina pripreme često nisu poznati – napominje Laird.
Upravo zato, dodaje on, treba uzeti u obzir i dodatne čimbenike:
- Piju li ispitanici kavu s mlijekom, vrhnjem ili šećerom?
- Koju vrstu čaja koriste – crni, zeleni, biljni?
- Zamjenjuju li čajem i kavom zaslađene napitke ili alkohol, što bi moglo objasniti pozitivan učinak?
Laird zaključuje kako bi socioekonomski status, fizička aktivnost i opći stil života mogli imati ulogu, te da su za potvrdu uzročne veze potrebna dodatna istraživanja.
Kada umjerenost postaje važna
Autori studije naglašavaju da povećavanje unosa kave i čaja iznad 7–8 napitaka dnevno ne donosi dodatne koristi. Štoviše, više od 9 napitaka dnevno može povećati rizik od kardiovaskularnih problema zbog prevelike količine kofeina.

Previše kofeina može povisiti krvni tlak, ubrzati rad srca te ometati apsorpciju minerala poput željeza i kalcija.
Idealna količina čini se oko sedam do osam napitaka dnevno, s ravnotežom sva tri napitka. Zamislite dvije šalice kave ujutro, nekoliko šalica čaja tijekom dana i dovoljno vode između. To je jednostavan ritam hidratacije koji se lako uklapa u svakodnevni život – objašnjava Holland.
Skriveni rizici: mikroplastika i akrilamid
Laird upozorava i na neke moguće rizike vezane uz način pripreme napitaka.
Ljubitelji čaja koji koriste vrećice na bazi plastike mogli bi biti izloženi mikro- i nanoplastici koja se oslobađa u napitak prilikom prelijevanja vrućom vodom. Kod kave, tijekom prženja zrna na visokim temperaturama prirodno nastaje akrilamid, tvar koja u velikim količinama može biti kancerogena.
Zbog toga, dodaje, vrijedi se držati osnovnog pravila prehrane – umjerenosti i raznolikosti.
Ključne poruke istraživanja
- Održavanje adekvatne hidratacije i unos 7–8 napitaka dnevno mogu biti povezani s duljim životom.
- Najveće koristi pokazuje kombinacija vode, kave i čaja u omjeru 2:3 u korist čaja.
- Umjeren unos kave i čaja doprinosi zdravlju srca, krvnih žila i metabolizmu.
- Pretjerivanje, osobito s kofeinom, može imati suprotan učinak.
- Način pripreme i kvaliteta napitaka jednako su važni kao i količina.
Ovo opsežno istraživanje pokazuje da zdrava dugovječnost nije samo pitanje količine tekućine koju pijemo, već i kvalitete te raznolikosti napitaka.
Kombinacija vode, kave i čaja, uz razumnu umjerenost, može pružiti savršen balans između hidratacije i bioloških koristi koje donose biljni spojevi iz ovih pića. Drugim riječima: nije dovoljno piti mnogo – važno je piti pametno.
(Ordinacija.hr)