Zdravlje

Zdravlje

Liječnik pojašnjava kako odgoditi menstruaciju na nekoliko dana

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja .Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, odgovara čitateljici na pitanje vezano za odgodu menstruacije.

Pitanje čitateljice: Čula sam (i ponešto čitala) da postoje tablete za odgodu menstruacije. Naime, moja kćer pati od bolnih i obilnijih menstruacija. Uskoro joj predstoji jedan važan događaj kojemu mora nazočiti, a to je ujedno i vrijeme kada mora dobiti sljedeću menstruaciju. Je li moguće na neki način menstruaciju odgoditi za nekih 5 do 7 dana? Ako je to moguće, molim Vas da me konkretno uputite kako i pomoću kojih tableta to učiniti i je li tablete moguće kupiti u ljekarni bez recepta? 

Odgovor liječnika: Menstruacija se može bez ikakvih poteškoća, odnosno opasnosti, odgoditi željenih 5-7 dana. Za to se najčešće upotrijebe kontraceptivne tablete koje treba započeti uzimati 4-5 dana prije očekivanog krvarenja. Bilo koji kontraceptivni preparat će za to biti dobar. Tablete se koriste dok je odgađanje krvarenja potrebno. Nakon što se prestane s uzimanjem tableta, u roku od 2-3 dana će uslijediti krvarenje poput menstruacije. Morat ćete se javiti Vašem ginekologu radi recepta za tablete, jer ih ne možete kupiti u ljekarni bez recepta. Takvo odgađanje menstrualnog krvarenja od vremena do vremena ne predstavlja nikakvu opasnost niti problem.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo