Koji je najkvalitetniji i kako prepoznati onaj pravi med? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koji je najkvalitetniji i kako prepoznati onaj pravi med?

Kvaliteta i ljekovitost meda uvelike ovise o njegovom botaničkom podrijetlu. Općenito pravilo glasi da tamniji medovi imaju više antioksidansa.

Zlatni dar prirode od davnina je cijenjen kao moćan saveznik u očuvanju zdravlja. No, nisu svi medovi jednaki, a odabir onog pravog ključan je za iskorištavanje svih njegovih blagodati, pogotovo jer se na tržištu mogu naći i falsificirani proizvodi.

Med je mnogo više od prirodnog sladila; on je prava riznica nutrijenata s dokazanim ljekovitim svojstvima. Bogat je enzimima, vitaminima, mineralima te flavonoidima i polifenolima, spojevima koji mu daju snažna antioksidativna, protuupalna i antibakterijska svojstva. Znanstvene studije potvrdile su ono što narodna medicina zna stoljećima – redovita i pravilna konzumacija meda može ojačati imunološki sustav, zaštititi zdravlje srca i poboljšati probavu. Desetljeća kliničkih ispitivanja pokazala su da zamjena konzumnog šećera medom dovodi do poboljšanja lipidnog profila, smanjenja razine “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida te povećanja “dobrog” HDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Snažan kod respiratornih infekcija

Njegova ljekovitost posebno dolazi do izražaja kod respiratornih infekcija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje med kao prirodni lijek za ublažavanje kašlja i grlobolje. Njegova gusta tekstura oblaže nadraženu sluznicu, dok antimikrobna svojstva pomažu u borbi protiv patogena. Osim toga, med djeluje kao probiotik, potičući rast dobrih bakterija u crijevima i tako podržavajući zdravlje probavnog sustava.

Kvaliteta i ljekovitost meda uvelike ovise o njegovom botaničkom podrijetlu. Općenito pravilo glasi da tamniji medovi imaju više antioksidansa. U našim krajevima, medljikovac (šumski med) slovi za jednog od najcjenjenijih. Tamne je boje, intenzivnijeg, gorkastog okusa i iznimno je bogat mineralima i aminokiselinama, čak do 13 puta više od cvjetnog meda. Zbog snažnog protuupalnog djelovanja preporučuje se kod težih infekcija, anemičnim osobama te za jačanje opće vitalnosti. Odmah uz njega stoji kestenov med, specifične crvenosmeđe boje i trpko-gorkog okusa. Poznat je po snažnom antibiotskom djelovanju, potiče cirkulaciju, jača srčanožilni sustav i pomaže kod gotovo svih probavnih smetnji.

Medljikovac se zbog snažnog protuupalnog djelovanja preporučuje kod težih infekcija, anemičnim osobama te za jačanje opće vitalnosti.

Među najkvalitetnije vrste ubraja se i bagremov med, koji je izrazito svijetao i blagog okusa te vrlo sporo kristalizira. Iako je najpoznatiji kao lijek za dišne tegobe, odličan je i za smirenje živčanog sustava te pomaže kod nesanice. Livadni (cvjetni) med nastaje iz nektara raznog cvijeća i preporučuje se za općenito podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, a smatra se da može pomoći i kod sezonskih alergija. Važno je spomenuti i lipov med, koji potiče znojenje i pomaže kod prehlade i gripe, te kaduljin med, koji je izvrstan za liječenje respiratornih organa. Svaka od ovih vrsta nudi jedinstven profil ljekovitih spojeva prilagođenih specifičnim potrebama organizma.

Kako prepoznati pravi, prirodni med

Prepoznavanje autentičnog meda ključno je za zdravlje, a najvažniji pokazatelj prirodnosti je kristalizacija. Pravi, sirovi med s vremenom će se prirodno stvrdnuti, što je znak da nije pregrijavan i da su u njemu sačuvani svi enzimi. Konzistencija pravog meda je gusta; kada ga prelijevate sa žlice, trebao bi teći u neprekinutoj niti, a ne kapati. Uvijek provjerite deklaraciju – na njoj mora biti navedena zemlja podrijetla i sastav. Budite sumnjičavi prema izrazito niskoj cijeni, jer ona često ukazuje na patvoreni proizvod. Najbolji izbor je sirovi (raw) med kupljen izravno od provjerenog lokalnog pčelara.

Konzistencija pravog meda je gusta; kada ga prelijevate sa žlice, trebao bi teći u neprekinutoj niti, a ne kapati. Uvijek provjerite deklaraciju – na njoj mora biti navedena zemlja podrijetla i sastav.

Postoji i nekoliko jednostavnih kućnih testova. Stavite li žlicu pravog meda u čašu vode, on će se zgrudati i potonuti na dno, dok će se lažni odmah početi otapati. Također, kap pravog meda na papirnatom ubrusu neće probiti papir dugo vremena zbog niskog udjela vode. Važno je upamtiti da med gubi svoja ljekovita svojstva na temperaturi višoj od 45 °C, stoga ga nikada ne dodajte u kipuće napitke. Također, med se nikada ne smije davati djeci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma. Odabirom pravog, prirodnog meda osiguravate si pristup jednom od najmoćnijih darova prirode za dugovječnost i vitalnost.

(Ordinacija.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo