Vitamin E je esencijalni nutrijent i snažan antioksidans ključan za zaštitu stanica od oštećenja. Iako ga najčešće povezujemo sa zdravljem kože, njegova uloga u prevenciji kroničnih bolesti, jačanju imuniteta i očuvanju kardiovaskularnog sustava je presudna.
Vitamin E, poznat i kao “vitamin ljepote i mladosti“, zapravo je skupina od osam spojeva topivih u mastima, uključujući tokoferole i tokotrienole, od kojih je alfa-tokoferol biološki najaktivniji i najvažniji za ljudsko zdravlje. Njegova primarna i najpoznatija uloga jest ona snažnog antioksidansa koji štiti stanične membrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ovi nestabilni molekuli nastaju kao nusprodukt metabolizma, ali i pod utjecajem vanjskih čimbenika poput UV zračenja i zagađenja, a mogu uzrokovati oksidativni stres koji oštećuje stanice, proteine i DNK. Djelujući kao prva linija obrane, vitamin E prekida lančane reakcije oksidacije, čime usporava proces starenja i smanjuje rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i određene vrste raka.
Sprječavanje oksidacije “lošeg” kolesterola
Iako su klinička istraživanja o njegovoj ulozi u prevenciji bolesti srca dala mješovite rezultate, mehanizmi kojima vitamin E doprinosi kardiovaskularnom zdravlju su značajni. Jedan od ključnih procesa je sprječavanje oksidacije LDL (“lošeg”) kolesterola, što se smatra presudnim korakom u razvoju ateroskleroze, odnosno nakupljanja plaka u arterijama. Oksidirani LDL kolesterol potiče upalne procese i oštećenje krvnih žila, dok vitamin E pomaže u očuvanju njihove fleksibilnosti. Uz to, ovaj vitamin ima važnu ulogu u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka jer inhibira agregaciju trombocita i potiče širenje krvnih žila, čime se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Ovaj vitamin ima važnu ulogu u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka jer inhibira agregaciju trombocita i potiče širenje krvnih žila.
Osim zaštite srca, vitamin E je neophodan za održavanje snažnog i funkcionalnog imunološkog sustava. Pomaže u jačanju staničnog imuniteta, podržavajući borbu organizma protiv bakterija i virusa, što je posebno važno kod starijih osoba čiji je imunitet prirodno oslabljen. Njegov utjecaj proteže se i na živčani sustav, gdje je ključan za pravilan prijenos živčanih impulsa i zaštitu neurona od oštećenja, kao i na zdravlje mišića, gdje sprječava njihovu slabost. Istraživanja također ukazuju na njegovu važnost za reproduktivno zdravlje, normalnu funkciju spolnih žlijezda te zaštitu očiju, gdje može smanjiti rizik od razvoja mrene i makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Njegov utjecaj proteže se i na živčani sustav, gdje je ključan za pravilan prijenos živčanih impulsa i zaštitu neurona od oštećenja, kao i na zdravlje mišića, gdje sprječava njihovu slabost.
Zbog svojih blagotvornih učinaka na kožu, vitamin E je postao nezaobilazan sastojak u kozmetičkoj industriji. Štiti kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem, smanjuje pojavu bora i finih linija te pomaže u zadržavanju vlage, čineći kožu elastičnijom i hidratiziranom. Također, ubrzava proces zacjeljivanja rana i opeklina te može ublažiti simptome kožnih stanja poput ekcema. Njegova primjena nije ograničena samo na kožu; doprinosi i zdravlju kose, sprječavajući njezino oštećenje i potičući rast.
Izvori, nedostatak i opasnosti suplementacije
Srećom, nedostatak vitamina E vrlo je rijedak i najčešće se javlja kod osoba s poremećajima apsorpcije masti, poput Crohnove bolesti ili cistične fibroze. Simptomi mogu uključivati slabost mišića, probleme s koordinacijom i vidom te oslabljen imunitet. Većina ljudi može zadovoljiti dnevne potrebe, koje za odrasle iznose oko 15 mg, uravnoteženom prehranom. Najbogatiji prirodni izvori vitamina E su biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje), orašasti plodovi poput badema i lješnjaka, sjemenke suncokreta te zeleno lisnato povrće kao što su špinat i brokula.
Najbogatiji prirodni izvori vitamina E su biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje), orašasti plodovi poput badema i lješnjaka, sjemenke suncokreta te zeleno lisnato povrće kao što su špinat i brokula
Dok je unos vitamina E iz hrane potpuno siguran, s dodacima prehrani potreban je oprez. Visoke doze suplemenata, koje znatno premašuju preporučeni dnevni unos, povezane su s povećanim rizikom od krvarenja, osobito kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina. Štoviše, velika klinička studija SELECT pokazala je neočekivan i zabrinjavajuć rezultat: suplementacija s 400 IU (međunarodnih jedinica) sintetičkog vitamina E dnevno povećala je rizik od raka prostate kod zdravih muškaraca za 17 posto. Gornja podnošljiva granica unosa za odrasle postavljena je na 1.000 mg dnevno, a prekoračenje te doze može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući hemoragijski moždani udar. Stoga je ključno da se potrebe za ovim važnim nutrijentom zadovolje prvenstveno kroz raznoliku i bogatu prehranu, a suplementacija se provodi isključivo uz liječničku preporuku.
( Ordinacija.hr )