Najčešće bolesti u Hrvatskoj: Od čega umiremo? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Najčešće bolesti u Hrvatskoj: Od čega umiremo?

Shutterstock

Od plućnih bolesti, preko raka do karijesa, potražili smo podatke za bolesti u Hrvatskoj

U EU u razdoblju između 2004. i 2014. standardizirana stopa smrtnosti povezana s rakom pala je za 12,3 % kod muškaraca te za 6,9 % kod žena. Najviša standardizirana stopa smrtnosti povezana s rakom pluća i rakom debelog crijeva zabilježena je u Mađarskoj, a u Hrvatskoj je zabilježena standardizirana stopa od 50 ili više smrtnih slučajeva na 100 000 stanovnika, kažu statistički podaci Europske Unije. 

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

Muškarci i žene u Hrvatskoj najčešće umiru od nekih bolesti srca ili moždanog udara, ali zanimljivo je da od posljedica visokog krvnog tlaka dvostruko češće umiru žene. Na trećem mjestu smrtnosti kod muškaraca sa 2090 umrlih je rak pluća od kojeg umire godišnje i oko 700 žena. Posljednji podaci prikupljeni su 2014. godine. Vodeći uzrok smrti su bolesti srca i krvnih žila, s tim da se najveći broj umrlih ili 53 posto bilježi u Istarskoj, a najmanji 44 posto u Primorsko-goranskoj županiji. Vodeća po smrtnosti od raka je pak Primorsko-goranska županija sa 31 posto, dok je najmanji broj umrlih od raka u Krapinsko-zagorskoj, odnosno 24 posto. Izvješće pokazuje da je u sustavu povećan broj liječnika, i to sa 12.810 na 12.946 u odnosu na godinu ranije. 

Možda niste svjesni, ali ovo stanje uništava zdravlje srca

Kada je rak u pitanju, stručnjaci i dalje navode da je najveći problem kasno prepoznavanje bolesti, pa kao i uvijek liječnici pozivaju na česte preglede i prevenciju!

Na prvom mjestu uzroka smrtnosti prema skupinama bolesti kod muškaraca, ali i žena su cirkulacijske bolesti, slijede novotvorine, ozlijede i trovanja, bolesti dišnog sustava te bolesti probavnog sustava. Bolesti dišnog sustava postale su četvrti, a probavnog sustava peti uzrok smrtnosti (zamjena mjesta u odnosu na prethodnu godinu), navodi e-medikus. 

Karijes

U Hrvatskoj, kada gledamo cijelu Europu, ima najviše pokvarenih, izvađenih i plombiranih zubi po djetetu. Iznimno važna prevencija i edukacija roditelja kako ispravno održavati higijenu dječje usne šupljine. Tako će mališani stvoriti naviku za daljnji život i spriječiti veće, skuplje i bolnije probleme kao posljedicu nepranja zubi. 2008. godine u Hrvatskoj je bila takozvana epidemija karijesa, jer je čak 90 posto mališana od pet godina imalo barem jedan karijes. 

Dijabetes

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 300.000 ljudi, ali se procjenjuje da je zapravo između 400 i 450 tisuća oboljelih. Svuda u svijetu, naime, procjenjuje se da na broj registriranih oboljelih ima između 40 i 50 posto onih koji su bolesni a da to ne znaju jer ne kontroliraju šećer u krvi, kažu podaci iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. 

Rijetke bolesti

Kod nas gotovo 200 tisuća ljudi boluje od rijetkih bolesti. Gotovo 50 posto rijetkih bolesti javlja se u dječjoj dobi, a 20 posto javlja se isključivo u odrasloj dobi.

Top deset najsmrtonosnijih bolesti u Hrvatskoj (više od 60 posto uzorka smrti) prema posljednjih podacima: 

1. Ishemijska bolest srca (u kojoj su najzastupljeniji infarkt i kronična ishemijska bolest srca) – 10.831 osoba (21%)
2. Cerebrovaskularne bolesti – 7.300 osoba (14%)
3. Rak dušnika i pluća – 2.827 osoba (5%)
4. Rak debelog crijeva – 2.094 osoba (4%)
5. Kronične bolesti donjeg dišnog sustava – 1.721 osoba (3%)
6. Visoki krvni tlak – 1.589 osoba (3%)
7. Šećerna bolest – 1.333 osoba (2%)
8. Insuficijencija srca – 1.311 osoba (2%)
9. Rak dojke – 1.086 osoba (2%)
10. Kronične bolesti jetre i ciroza – 1.020 osoba (2%)

Horoskopski znak određuje zdravstvene probleme

Foto: Shutterstock

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo