Zdravlje

Zdravlje

5 stvari koje niste znali o varanju!

Biti uhvaćen ‘in flagranti’ više nije nešto posebno. Razvod je izgubio društvenu stigmu koju je davno nosio, pa se na preljubnike danas gleda kao na snalažljive, “tko zna, zna” osobe i stavlja ih se u društveno prihvatljiv položaj.

Štoviše, u duhu ravnopravnosti, prevara više nije rezervirana samo za muškarce. Žene su napredovale po tom pitanju, i to jako. Istina u nekim zemljama, primjerice Michiganu, prevara je i dalje prijestup kažnjiv čak i doživotnim zatvorom, a u Iranu na smrt kamenovanjem. Ipak, ovo su iznimke, ne pravila.

Ukoliko niste visokopozicionirani političar, ili druga javna osoba, najgora kazna koja vas čeka je moralna. A ako već varate, moral vam i nije toliko bitan, zar ne? No, sa svjetlije strane, donosimo pet stvari koje niste znali o varanju!

prevara preljubnik1. Žene više varaju tijekom ovulacije
Varanje za žene nije nasumičan događaj. Tijekom ovulacije one se osjećaju senzualnije, možda i odijevaju provokativnije ili oskudnije – nego u druge dane u mjesecu. Gledano s evolucijske strane, ovo ima smisla: u pokušaju da nastavi vrstu, žena je u isto vrijeme i najplodnija i najkoketnija.

Treba li se taj instinkt ugasiti kada je u vezi? Naravno da ne; genetski kod žene nema pojma da je ona u vezi, niti što znači vjenčani prsten. Zapravo, istraživanja su pokazala da postoji snažna veza između ovulacije i povećanog interesa za druge muškarce, osim partnera.

2. Muškarci prepoznaju prevaru bolje od žena
Statistički gledano, muškarci bolje uočavaju preljub od žena. Jednostavno je tako! Ova činjenica može se povezati s osnovnom muškom sumnjom prije otkrića testova očinstva: Kako znati zasigurno da je dijete vaše? Dodajte tome zdravu dozu ljubomore i sumnjičavost, i što dobijate? Izvrstan detektor za prepoznavanje laži i prevare.

3. Ne postoji službena definicija prevare
Nitko ne zna što druga osoba podrazumijeva pod pojmom varanja. Ni istraživanja, stručnjaci, pa ni parovi ne mogu se složiti oko ponašanja koje čini prevaru. Je li već i sama pomisao na prevaru varanje? Ili preljub obuhvaća samo fizički kontakt? Ovo može biti problem kada treba pomoći parovima da prebrode preljub – kako pronaći rješenje kada partneri nisu na istoj stranici? Ipak, istraživanja su pokazala da za većinu ljudi prevara nastupa kada parter poljubi drugu osobu.

prevara-posao-preljub-par4. Muškarci ne trebaju razlog za prevaru
Bračni savjetnici su potvrdili da muška prevara ne znači nužno da je muškarac nesretan u braku. S druge strane, žene su kompliciranije. Kada one varaju, to uglavnom znači unutarnje nezadovoljstvo. Primjer: muškarac uđe u kuhinju, vidi komad čokoladne torte na stolu, i iako nije nužno gladan, pojest će ju. Isto tako, ako vidi atraktivnu djevojku i postoji obostran interes, prevarit će. To ne znači nužno da mu isto to nedostaje u vlastitom domu, ali do prevare ipak dođe. Naravno, ovaj stav ne treba generalizirati i primijeniti sve muškarce.

Žene, pak, varaju uglavnom kada ih brak ne ispunjava i kada već postoje problemi. Varaju jer se osjećaju zapostavljenima, zanemarenima, ili zato što osjećaju da partner nije vjeran.

5. Svaka sedma osoba prevarit će u prvoj godini braka
Posljednja, ujedno i najdepresivnija činjenica o varanju: čak 60 posto osoba koje su u dugotrajnoj vezi (čitaj pet godina) prevarilo je svog partnera. Još više iznenađuje činjenica da je 18 posto muškaraca i 12 posto žena prevarilo tijekom prve godine braka.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo