Zdravlje

Zdravlje

Ako se ne pridržavate ovih savjeta, maska vas neće zaštiti od virusa

Foto: Shutterstock

Ako ne poduzimate prave mjere zaštite, maska vas neće čuvati od koronavirusa.

Nošenje maske je najjednostavniji način zaštite od širenja virusa na druge osobe. Ipak, nedavno je provedena studija koja je pokazala kako je samo nošenje maske, bez obraćanja pažnje na najvažnije mjere, nedovoljna mjera zaštite.

Rezultati studije su objavljeni u magazinu Physics of Fluids prije nekoliko dana te u njima stoji kako nošenje maske bez socijalne distance vjerojatno neće osobu štiti od širenja virusa.

Studija se bavila pitanjem jesu li maske dovoljno dobra zaštita od kapljica koje se šire zrakom kod ljudi koji stoje jedno uz drugo i razgovaraju. Kako bi došli do odgovora koristili su aparate koji su oponašali kašalj i kihanje uz korištenje 5 vrsti maski, N95 maske, kirurške, maske s dva sloja i obične maske i mokre maske. Doznali su tako da maske nisu tako dobro sredstvo zaštite ako osoba nije dovoljno udaljena od sugovornika.
Ako su osnovni naputci za održavanje razloga kompromitirani, studija je pokazala kako će kapljice koje su posljedica kihanja ili kašlja lako proći kroz sve testirane maske (osim N95)“, navode autori studije.

Stručnjaci savjetuju kako se trebamo ponašati tijekom potresa i kako ostati smiren u trenutnoj situaciji

Maske će sigurno smanjiti broj kapljica koje će se širiti zrakom, ali ipak će kroz njih proći dovoljan broj njih kako bi potencijalno mogle uzrokovati razvoj bolesti kod osobe koja ih udahne, ako je razmak među ljudima manji od 2 metra. Dakle, potrebno se pridržavati potrebnog razmaka kako bi se što bolje zaštitili. Naravno, neke maske ipak štite bolje od drugih.

Korištene maske

Svi smo sigurno koristili maske koje smo vjerojatno trebali baciti, ali nedavna je studija pokazala kako ovo može biti vrlo opasna navika. Objavljena je prije par tjedana u magazinu Physics of Fluids, gdje se navodi kako korištenje već nošenih maski može biti opasnije od ne nošenja maske.

Prema istraživanju, nova kirurška maska s tri sloja je čak 65 posto učinkovitija u sprečavanju širenja čestica. Ipak, ako je maska nošena, taj postotak pada na 25. Uz to istraživanje tvrdi kako nošenjem takve maske rastu šanse da ćemo udahnuti više čestica od onih koji ne nose masku.

Viziri za lice

Mogu se činiti kao odlična alternativa običnim maskama, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da i nisu tako sigurne. Prema najnovijim izvještajima, stručnjaci savjetuju kako nošenje vizira bez maske neće zaustaviti širenje kapljica i tako omogućiti da virus prenesete drugima, ali i udahnete sami virus kroz kapljice koje drugi šire.

Je li temperatura oko 37 stupnjeva normalna? Evo što ste pitali naše liječnike

Maske s ventilima

Dok će maske s ventilima sigurno olakšati nošenje zaštite, one su potpuno beskorisne. Znanstvenici s instituta za tehnologiju (NIIST), su izjavili kako maske s ventilima ne zaustavljaju širenje bolesti. Prema studiji, kapljice koje sadrže virus se mogu kretati jednako brzi i jednako daleko kao kod osoba koje nemaju na licu nikakvu masku.

Maske koje nemaju tri sloja

Novija istraživanja upozoravaju kako maska mora imati tri odvojena sloja kako bi vas zaštitila od koronavirusa. Rezultati objavljeni na Virginia Tech stranicama, nakon testiranja 11 vrsti maski je potvrdila kako najveću zaštitu od bolesti COVID-19 nude one koje imaju tri odvojena sloja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo