Zdravlje

Zdravlje

Ako ste napunili 50 godina, farmaceuti savjetuju da ove suplemente više ne uzimate

Napravite zdravlju uslugu i izbjegavajte ove suplemente.

Za zdravo starenje važno je unositi razne nutrijente, ali neki suplementi nisu jednako djelotvorni kao hrana kada je u pitanju dovoljan unos vitamina i minerala, a neki mogu biti i opasni. Hrana prije svega je moto nutricionistice Rachel Berman, koja smatra kako su namirnice iz prirode uvijek bogatije mineralima od suplementa. 

Ovo je 5 suplemenata koje ne biste smjeli koristiti nakon 50-te

1. Folna kiselina 

Jedan je studija pokazala kako previše folne kiseline može potaknuti probleme vezane s vitaminom B12, tj. njegov nedostatak u organizmu što može rezultirati problemima poput anemije i neuroloških oštećenja. 

“Postoji zabrinutost da neki ljudi možda uzimaju previše folne kiseline iz raznih izvora, a željeli smo utvrditi ima li za tu zabrinutost razloga. Rezultati pokazuju kako više razine folne kiseline može voditi do disbalansa metabolizma što vodi do ozbiljnog manjka vitamina B12. Ne treba biti zabrinut radi konzumacije suplenta ali ona postoji ako se koristi u prevelikim količinama”, navodi dr. Ralph Green, profesor patologije. 

2. Rizične hormonske terapije

Hormonske terapije poput one hormona rasta (HGH) mogu biti opasne, upozoravaju stručnjaci. 

“Ludo je što neki misli da mogu prepisati ove toksične hormone, a studije pokazuju kako povećanje razina ovog hormona dovodi do povećane opasnosti od bolesti srca, razvoja dijabetesa, ali i raka”, upozorava dr. Thomas Perls, profesor medicine.

Na tjemenu, leđima, čelu ili stražnjici? Evo što vam govore akne na određenim dijelovima tijela

3. Suplemente koji zaustavljaju starenje

Ovakvi proizvodi nisu dokazano djelotvorni, upozoravaju stručnjaci, a mnogi nisu regulirani od strane agencija za hranu i lijekove. 

“Mnogi liječnici i sami prodaju svoje proizvode protiv starenja često po visokim cijenama”, navodi dr. Perls. “Ne znamo što možemo napraviti ali oni mogu biti štetni”, navodi dr. Winifred Rossi, direktor Nacionalnog instituta za starenje. 

4. Vitamin E

Vitamin E se često nalazi u suplementima za zdravlje mozga, ali previše njega može biti opasno. “Visoke doze vitamina E u suplementu je povezano s povećanim rizikom od smrti”, navodi nutricionistica Maxine Smith, koja predlaže da ovaj vitamin unosite putem hrane; orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća

5. Suplementi za seksualno zdravlje 

Proizvodi koji se mogu nabaviti bez liječničkog recepta bi se trebali izbjegavati, upozoravaju stručnjaci. 

Ako imate više od 40 godina ove će namirnice pomoći da zadržite mladoliku i lijepu kožu

“Proizvodi koji obećavaju uspješniji seksualni život se promoviraju već stoljeće, a na samom početku prodaje su se reklamirali bez ikakvih dokaza o dobrom djelovanju”, navodi dr. W. Steven Pray. “Neki će proizvođači tvrditi da imaju za svoj proizvod znanstvene dokaze, a ja savjetujem da kada vidite takav natpis – budite oprezni jer su te tvrdnje često lažne. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo