Akupunkturom ublažite valunge - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akupunkturom ublažite valunge

Menopauza ne mora nužno podrazumijevati nalete vrućeg zraka – valunge, no one žene koje osjećaju ovu tegobu žele ju ublažiti kojim god sredstvom je moguće.

Ako i vi spadate u ovu skupinu, turski istraživači imaju dobre vijesti za vas: ustanovili su kako se utjecaj valunga može smanjiti akupunkturom!

Menopauza sa sobom često povlači valunge, promjene raspoloženja, nervozu, tjeskobu, suhoću vagine, gubitak seksualne želje, noćno znojenje, akne, debljanje, umor, probleme s kožom itd.

Istraživači iz Ankare su se koncentrirali na učinke akupunkture na simptome menopauze. U svoje su istraživanje uključili 53 žene u postmenopauzi koje su podijeljene u dvije skupine. Prve su ispitanice podvrgnute akupunkturi, dok su ispitanice druge skupine dobile lažne tretmane akupunkture u kojem su korištene tupe iglice koje nisu prodrjele u kožu.

Svima je izmjerena razina estrogena prije i nakon tretmana, a ispitanice su odgovorile na pitanja o intenzitetu valunga, simptoma urinarnog trakta, promjena raspoloženja, vaginalne suhoće i sličnih simptoma.

Ispitanice su podvrgnuta akupunkturi dva puta tjedno kroz razdoblje od pet tjedana. Istraživači su ustanovili kako su žene koje su primile tradicionalnu akupunkturu imale znatno višu razinu hormona estrogena i lutropina nego ispitanice koje nisu primile tretmane ove drvene istočnjačke vještine liječenja. Intenzitet valunga i psiholoških simptoma se značajno smanjio kod ispitanica prve skupine, međutim nije došlo do promjene kod ostalih simptoma menopauze.

Istraživači objašnjavaju kako u pozadini pozitivnih rezultata može biti činjenica da akupunktura stimulira stvaranje prirodnih analgetika našeg tijela – endorfine, koji također stabiliziraju tjelesnu temperaturu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo