Zdravlje

Zdravlje

Analgetici predstavljaju veliki rizik za srčane bolesnike

Uzimanje analgetika nakon srčanog udara može biti izuzetno opasno, upozoravaju danski stručnjaci. Naime, osobe koje ih uzmu izlažu se povišenom riziku od novog udara.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali rizike korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova kod gotovo 83.700 Danaca koji su prvi srčani udar doživjeli između 1997. i 2996. godine.

Oko 42 posto ispitanika je uzimalo najmanje jedan takav lijek, a najčešće je u pitanju bio ibuprofen (23 posto). Istraživači Sveučilišta u Kopenhagenu su ustanovili kako je korištenje NSAID-a povezano s 45 posto povišenim rizikom od novog srčanog udara ili smrti unutar tjedan dana od liječenja. Rizik se čak popeo na 55 posto unutar tri mjeseca od liječenja.

Nesteroidni protuupalni lijekovi povezani su s povećanim rizikom od srčanih problema kod srčanih pacijenata, a neke su studije ustanovile veći rizik kada su u pitanju potpuno zdrave osobe. Međunarodne smjernice stručnjaka savjetuju izbjegavanje korištenja analgetika u osoba za koje se zna kako boluju od bolesti srca. No, ako je liječenje NSAID-ima neizbježno, tada se preporučuje najkraća terapija.

“Naši rezultati pokazuju kako nema očigledno sigurnog terapeutskog prozora za nesteroidne protuupalne lijekove kada su u pitanju pacijenti koji su prije doživjeli srčani udar”, zaključila je dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, voditeljica istraživanja danskog sveučilišta objavljenog u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

O oblicima boli, načinima njenog suzbijanja i opasnostima koje nam prijete zbog
pogrešne uporabe analgetika možete pročitati u intervjuu s pročelnicom Zavoda za farmaceutsku kemiju i redovitom profesoricom
Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. sc. Maricom
Medić-Šarić: Bol se može uspješno suzbiti!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo