Zdravlje

Zdravlje

Astigmatizam: savjeti za izbjegavanje neželjenih simptoma

Dijagnosticiran vam je astigmatizam? Savjetima koje vam predstavljamo možete izbjeći neželjene simptome koji često idu ruku pod ruku s ovim poremećajem vida.

Astigmatizam je jedan od najčešćih poremećaja vida, koji u određenom stupnju pogađa većinu ljudi. Astigmatizam se javlja kad rožnica ili leća oka imaju malo drugačiju površinsku zakrivljenost. Umjesto da je ravnomjerna i glatka u svim smjerovima, površina može biti strmija ili okomitija u nekim područjima.

kBlagi stupanj astigmatizma obično ne utječe na vid i ne zahtijeva liječenje. Međutim, čini se kako neki pacijenti imaju značajne poteškoće kod vožnje noću ili rada pod određenim svjetlosnim uvjetima. Oni se često žale na “sjenoviti” efekt na slovima, izobličenja, odsjaj i aureole oko svjetla. Ako vam je dijagnosticiran astigmatizam, savjetima koje vam predstavljamo možete izbjeći neželjene simptome.

Posjećujte oftalmologa svakih 12 mjeseci

Umjereni ili izraženiji stupanj astigmatizma može varirati tijekom vremena. Redoviti oftalmološki pregledi pružit će vam uvid u stanje vašeg astigmatizma, odnosno je li se ispravo u potpunosti.

Koristite anti-reflektirajući sloj na naočalama

Ako planirate kupiti nove naočale, posavjetujte se s oftalmologom o staklima s anti-reflektirajućim svojstvom. Ovaj sloj smanjuje (u nekim slučajevima i eliminira) neželjeni odsjaj i čudne refleksije tijekom noćne vožnje.

Raspitajte se o novim kontaktnim lećama

Nove hibridne leće stvaraju bolji i poboljšani vid u bolesnika s astigmatizmom. Hibridne leće se sastoje od krutog središta okruženog mekanim rubom. Ove leće kombiniraju solidnu optiku krute leće s udobnošću mekanih.

kHidratizirajte oči

Ako nosite mekane kontakte leće za astigmatizam, ne zaboravite što češće koristiti kapi za vlaženje, pogotovo za vrijeme koncentriranja ili vožnje noću. Suhoća ne samo da utječe na kvalitetu optike kontaktnih leća, već se oči mogu značajno osušiti i uzrokovati rotaciju leća za vrijeme treptanja. Meke kontaktne leće za astigmatizam su dizajnirane tako da je rotacija svedena na minimum.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo