Zdravlje

Zdravlje

Biti medicinska sestra: Spašavaju živote, štite, prisutne su od rođenja do smrti…

U tijeku je tjedan sestrinstva koji je započeo 5. svibnja (Međunarodnim danom primalja), a u Hrvatskoj medicinske sestre i tehničari obilježavaju svoj dan brojnim aktivnostima kako bi upoznali javnost o aktivnostima koje su u službi bolesnika.

Među brojnim ustanovama u izobrazbi medicinskih sestara ističe se Zdravstveno veleučilište u Zagrebu koje ima najbolje rezultate u Republici Hrvatskoj.

U tri koraka poboljšajte odnose s ljudima do kojih vam je stalo

Sestrinstvo kroz povijest 

Prema riječima Cecilije Rotim, mag. med. techn., sestrinstvo ima bogatu tradiciju, velike uspjehe u sadašnjosti i svijetlu budućnosti.

Kroz povijest sestre redovnice svoje su djelovanje zasnivale na priučenoj njezi bolesnika i milosrđu, danas zamjenjuje 1400 školovanih medicinskih sestara, od medicinskih sestara s temeljnim sestrinskim obrazovanjem, do velikog broja sestara prvostupnica, diplomiranih medicinskih sestara i magistara sestrinstva. Brojni izazovi koje nameće budućnost obvezuju medicinske sestre na stalne napore da izgrađuju svoju profesiju i budu i dalje ponos sustava  zdravstva Republike Hrvatske, ističe Cecilija Rotim, mag. med. techn.

Zajedništvo sestrinske profesije

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – jedne od najhumanijih profesija. Ove godine, Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom ”Sestrinstvo – glas koji vodi: Zdravlje za sve!”.

Medicinske sestre diljem svijeta svakodnevno zagovaraju zdravstvo koje mora biti dostupno svima, i to u najzahtjevnijim okolnostima s ograničenim resursima za pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je najpotrebnija; one, uz primalje, predstavljaju okosnicu svakog zdravstvenog sustava – čine više od polovice globalne zdravstvene radne snage i od vitalne su važnosti za ostvarivanje vizije univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara vjeruje kako medicinske sestre, kao dio

multidisciplinarnog tima, mogu stvoriti zdravstveni sustav koji uključuje socijalne, ekonomske, kulturalne i političke odrednice zdravlja. Također, da mogu naglasiti očigledne zdravstvene nejednakosti koje mogu biti riješene kroz promociju zdravlja i prevenciju bolesti koristeći populacijski zdravstveni pristup te mogu unaprijediti zdravlje svakog pojedinca bilo gdje.

Kao najveća grupa zdravstvenih profesionalaca, djelujući u svim područjima u kojima se pruža zdravstvena skrb, sestrinstvo ima ogroman potencijal i vrijednost. Tako usmjereno, može ostvariti viziju ”Zdravlja za sve” koja znači da je zdravlje dostupno svima u određenoj zemlji; u tom kontekstu ne označava samo dostupnost zdravstvenih usluga, već stanje potpunog tjelesnog i mentalnog zdravlja koje omogućuje pojedincu da vodi društveno i ekonomski produktivan život.

Zdravlja za sve

Koncept ”Zdravlja za sve”, kao prethodnik univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, prvi je put spomenut s odgovarajućim smjernicama i postupcima u Deklaraciji u Alma Ata-i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja označava prekretnicu u povijesti javnog zdravstva gdje je posebno naglašeno da je zdravlje ljudsko pravo. Dokle god postoje nejednakosti i nepravde, vizija “Zdravlja za sve” neće biti postignuta.

Mama dvije (odrasle) cure: Što sam naučila od svojih kćeri

Unapređenje vještina vođenja i utjecaj medicinskih sestara na politiku zdravstva, u središtu je rada Međunarodnog vijeća medicinskih sestara. Omogućiti da se čuje glas medicinskih sestara u razvoju i provedbi zdravstvene politike temelj je za osiguravanje učinkovitosti tih politika i ispunjavanje stvarnih potreba bolesnika obitelji i zajednica diljem svijeta jer upravo medicinske sestre imaju važnu ulogu u osiguravanju dostupnosti potrebne skrbi svim ljudima.

“One spašavaju živote, poboljšavaju, štite i promiču zdravlje i dobrobit svih ljudi, vitalna su pristupna točka 0-24 sata, od rođenja do smrti, u hitnoj i stalnoj njezi te temelj visokokvalitetne, pristupačne i dostupne skrbi. Medicinske sestre su bitne u preobrazbi zdravstvene zaštite i zdravstvenih sustava tako da nijedna osoba ne bude izostavljena, bez pristupa potrebnoj skrbi ili osiromašena zbog potrebe za zdravstvenom skrbi. I ove godine 23 institucije, udruge i društva koje okupljaju medicinske sestre, a među njima i Zdravstveno veleučilište,  zajednički organizira niz aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni tjedan sestrinstva i Međunarodni dan sestrinstva. Središnje obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva održati će u srijedu 8. svibnja 2019. s početkom u 14 sati na Zdravstvenom veleučilištu. Pozivamo vas da nam se pridružite na aktivnostima te središnjem obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva, istaknula je Cecilija Rotim, mag. med. techn., glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.

U ljubavnoj vezi s osobom s poremećajem osobnosti – kako si pomoći?

Foto: Privatni album

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo