Jesen je praćena i niskim temperaturama te većim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih vrijednosti, što je čini “idealnim” razdobljem za borbu s raznim infekcijama i upalama.
Jesen je puno više od uživanja u slasnoj bundevi i toplim napitcima – ona na vas utječe na puno više načina. Nažalost, negativan utjecaj se često odnosi na zdravlje.
Evo koji vam zdravstveni problemi prijete u jesen
Problemi dišnog sustava
Prirodna otpornost organizma je uz niske temperature znatno smanjena, a time povećana sklonost akutnim infekcijama gornjeg dijela dišnog sustava. Većoj učestalosti obolijevanja doprinosi i duži boravak većeg broja ljudi u zatvorenim, nedovoljno provjetrenim prostorijama sa suhim i toplim zrakom kao što su npr. dječji vrtići, škole, radna mjesta, kina, sredstva javnog prijevoza i sl.
Na sreću, većina infekcija gornjeg dišnog sustava je blaga i ne zahtjeva ozbiljnije ili dugotrajnije liječenje.
Ovo je 5 najčešćih simptoma moždanog udara! Prepoznajte ih i reagirajte unutar tri sata
Virusna oboljenja
Jesenski mjeseci s malo sunčanih sati, a puno kiše i magle pogoduju razvoju prehlada i viroza, pa iako liječnici kao najbolji oblik prevencije preporučuju cjepivo, evo još nekoliko savjeta kako ih izbjeći; Izađite na svjež zrak kako biste izbjegli bakterije koje se nalaze u zatvorenim prostorima. Perite ruke i pritom koristite antibakterijski sapun. Redovito konzumiranje voća i povrća te po potrebi vitamina u tabletama, osobito A, C i E, osnažuje imuno sistem i smanjuje mogućnost oboljenja.
Čir na želucu
Vjerovali ili ne, želučani problemi mogu biti povezani sa vremenskim promjenama. Nakon provedene studije, u kojoj je sudjelovalo 26.000 oboljelih, znanstvenici su došli do zaključka kako se oni najčešće javljaju liječniku upravo u jesen.
Kava, piletina, losos… Nutricionistica otkriva 6 namirnica koje jede i pije svaki dan
Bolni zglobovi
Iako nije dokazano, mnogi se baš u jesen žale na bolove u zglobovima a pretpostavlja se da se to događa zbog promjena atmosferskog tlaka, pa tako nagli pad temperature zraka može uzrokovati bolne zglobove.
Trebali bismo izbjegavati sve namirnice koje su prerađene, jer su izgubile svaku nutritivnu vrijednost. Takva hrana nema vitamina i minerala, sve ono što nam je priroda dala za zdravo tijelo.
Foto: Shutterstock
A. A.