Zdravlje

Zdravlje

Cjepivo protiv gripe prepolovljuje rizik od bolesti srca

Dok sama gripa nije povisila rizik od bolesti srca, nakon što su u obzir uzeli faktore poput dobi, spola, pušačkog statusa ili razine kolesterola, istraživači su zaključili kako je cijepljenje protiv ove zimske zarazne bolesti snizilo rizik od srčanog udara za 45 posto.

Cijepljenje opće populacije stare između 50 i 64 godina protiv gripe moglo bi imati značajnu javno-zdravstvenu dobrobit, s obzirom na to da može prepoloviti rizik od bolesti srca, savjetuju australski znanstvenici.

Naime, oni su u svoju studiju uključili 275 pacijenata koji su pretrpjeli srčani udar i usporedili njihove podatke s 283 osobe slične dobi. Ustanovili su kako je više od 12 posto ispitanika koji su doživjeli srčani udar bili nedavno cijepljeni protiv gripe, za razliku od samo sedam posto osoba iz kontrolne skupine.

Dok sama gripa nije povisila rizik od bolesti srca, nakon što su u obzir uzeli faktore poput dobi, spola, pušačkog statusa ili razine kolesterola, istraživači su zaključili kako je cijepljenje protiv ove zimske zarazne bolesti snizilo rizik od srčanog udara za 45 posto. Prethodna su istraživanja pokazala kako gripa može olakšati zgušnjavanje krvi ili pak ubrzati upalni odgovor u arterijama koje su već sužene, što bi moglo dovesti do srčanog udara.

“Potencijalni učinak cijepljenja protiv gripe na zdravlje populacije, pogotovo one stare između 50 i 64 godine, koja je izložena riziku od srčanog udara, ali nije ciljna skupina za cijepljenje, trebao bi se dalje istražiti. Naši podaci bi trebali biti uključeni u politiku cijepljenja, a kardiolozi bi trebali postati svjesni potraćenih prilika za cijepljenje osoba s ishemijskom bolesti srca protiv gripe”, upozorili su istraživači Sveučilišta New South Wales u Sydneyju u časopisu Heart.

“Ako bolujete od bolesti srca ili mislite da ste izloženi riziku od gripe, kontaktirajte svog liječnika opće prakse kada cjepivo za gripu postane dostupno s hladnijim vremenom. i pripazite: trebate se cijepiti svake godine, jer se sojevi virusa stalno mijenjaju”, savjetovali su britanski liječnici Britanske zaklade za srce.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo