Zdravlje

Zdravlje

Crno ili bijelo: koje je vino zdravije?

Tko voli piti vino zna koje mu više odgovara -crno ili bijelo, a izbor se često temelji na okusu.

Ako pak pazite na svoje zdravlje i namirnice koje unosite u organizam, onda biste trebali razmisliti i o nutritivnim vrijednostima vina. Koje je zdravije, crno ili bijelo?

Što sve sadrži vino?

Glavni sastojak bijelog vina je bijelo grožđe bez koštica i kožice. Većina bijelog vina ima sladak i voćni okus, no naravno to ovisi i o sorti grožđa.

Crno je vino napravljeno od tamno crvenog grožđa, a razlika je i u tome što se koriste i koštice i kožica koji vinu daju i okus i boju, te su razlog zašto je crno vino jačeg okusa.

Zdravstvene dobrobiti crvenog i bijelog vina

Crno i bijelo vino su dobri za vaše zdravlje, no ikao napravljeni od grožđa ne sadrže sve njegove dobrobiti. Nakon fermentacije, grožđe gubi nutritivna svojstva, ali isto tako dobiju nova. Jedna od najvećih dobrobiti bijelog vina jest ta što prevenira srčana oboljenja. Uz to promoviraju zdravlje pluća.

Crno vino ima ta ista svojstva, ali može doprinijeti vašem zdravlju na još puno načina. Ono je bogato flavonoidima koji su snažan antioksidant i pomažu organizmu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih stanica. Prema istraživanjima najviše antioksidanata sadrže crna vina poput Pinot Noira Cabernet Sauvignona. Ostala vina, poput Merlota, sadrže nešto manje flavonoida, no ipak više od bijelih vina .

Crno vino je dobroi  za srce jer opušta i stimulira kardiovaskularni sustav. Kao i u svemu, i u ispijanju vina je umjerenost najvažnija pa zato napominjemo da je dovoljna čaša vina. Tko uživa u malim količinama vina uživa i u dobroj memoriji. produktivnosti, zdravoj razini šećera u krvi te umanjuju šanse za nastanak raka debelog crijeva.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo