Dojenje do šest mjeseci sprječava pretilost djeteta

Dojenje

Nova japanska studija tvrdi da se dojenje treba poticati zbog dugotrajnog učinka koje ima na težinu djeteta kasnije tijekom razvoja.

Dojenje može prepoloviti rizik od dječje pretilosti u dobi od osam godina, pokazali su rezultati nove japanske studije. Rizik da će dijete biti pretilo također je snižen za 15 posto kod djece koja su dojena do šestog mjeseca, u usporedbi s djecom koja su se hranila mliječnom formulom. 

Prethodna istraživanja pokazala su kako majčino mlijeko štiti od upale dišnog sustava, astme i alergija. Zdravstvene prednosti traju i kasnije u životu djeteta, a neke studije koje tvrde da postoji i niži rizik od pretilosti.

Stručnjaci su u spomenutu japansku studiju studiju uključili oko 43,000 djece te su prikupili podatke o njihovoj prehrani tijekom prvih mjeseci života. Studija je počela 2001. godine, a kada su djeca imala sedam i osam godina, stručnjaci su kod njih mjerili pothranjenost, normalnu težinu, prekomjernu težinu i pretilost.

Oko 20 posto djece prvih šest mjeseci života isključivo je dojeno. U usporedbi s mliječnom formulom to je smanjilo rizik od pretilosti kod djece školske dobi. U dobi od sedam godina dojena djeca imala su 15 posto manji rizik od prekomjerne težine i 45 posto niži rizik od pretilosti. Smanjivanje rizika od pretilosti bilo je slično i u dobi od osam godina, no kod djece te dobi rizik od pretilosti bio je za čak 55 posto niži.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Praksa dojenja u Hrvatskoj

Istraživanja su pokazala kako praksa dojenja u Hrvatskoj odudara od međunarodnih stručnih preporuka o isključivom dojenju u prvih šest mjeseci djetetova života. Oko 20 posto djece dojeno je jedan ili dva mjeseca, a između 35 posto i 40 posto djece do četvrtog mjeseca starosti.

Također, 50 posto majki u Hrvatskoj odustaje od dojenja već poslije prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!