Zdravlje

Zdravlje

Endometrioza – kako si pomoći na prirodan način?

Endometrioza je stanje od kojeg u svijetu pate milijuni žena reproduktivne dobi. Uzrokuje ju prisustvo sluznice endometrija na pogrešnim mjestima, umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti.

Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stijenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine. Oni su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa.

Bolne ili jako obilne menstruacije, bol pri spolnom odnosu i moguća neplodnost simptomi su i posljedice ove bolesti. 

Iako se ovo stanje ne može potpuno spriječiti, možete umanjiti rizik tako da smanjite razinu estrogena u organizmu. Evo kako to možete postići:

Vježbajte i više od 4 sata tjedno: Na taj ćete način održavati nizak postotak masnoće u organizmu koja potiče produkciju estrogena.

Jedite zdravo: Nutriconisti rade na tome da educiraju ljude kako je prehrana direktno povezana sa ovim stanjem. Savjetuju da se jede puno zelenog povrća, narančastog voća, namirnica koje sadrže antioksidante. Vlakna i omega 3 masne kiseline su prioritet!

Izbjegavajte alkohol: Oni mogu povisiti razinu estrogena u tijelu.

Izbjegavajte kofein: Postoje studije koje su dokazale kako se visoka razina estrogena javlja u osoba koje piju više od jedne kave na dan.

Izbjegavajte ksenoestrogene iz okoline: Radi se o kemikalijama koje oponašaju estrogen pronađen u organizmu te se “prodružuju” estrogenskim receptorima u tijelu. 

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo